Пиљски водопад на Старој планини

Доњи Пиљски водопад налази се на око шест километара јужно од села Топли До, у тешко приступачном шумовитом пределу на 1.450 метара надморске висине. Иако трећи по висини у Србији, за њега је до 2002. године знало само локалнио становништво.

Воде Старе планине једно су од њених највећих богатстава. Већина потока и река извире испод највиших врхова на тој планини, а на многима од њих налазе се атрактивни водопади. Пиљски водопад, на око шест километара јужно од села Топли До, у тешко приступачном шумовитом пределу на 1.450 метара надморске висине, посетили су књажевачки планинари.

Од погледа га, док му се не приђе, сакрива густо растиње, а хук воде Лисевачког потока издалека најављује његово присуство. До 2002. године овај водопад био је познат само локалном становништву.

Доњи Пиљски водопад чине две каскаде. Открио га је нишки планинар Владимир Манић, а мерења из 2003. године показала су да се вода Лисевачког потока обрушава са 65 метара. То га, после водопада Копрен, високог 103 метра, такође на Старој планини, и седамдесетметарског Јеловарника на Копаонику, чини трећим по висини у Србији.

На потезу од око 23 километра књажевачке и пиротске стране Старе планине налази се мноштво водопада. У непосредној близини Доњег Пиљског водопада је Горњи Пиљски водопад, затим Чунгуљски и Курдулски скок, водопад Тупавица, код села Дојкинци, и остали мање познати, али ништа мање атрактивни.

Предели где потоци усецају своја корита кроз необичне црвенкасте стене спадају у области са најочуванијом природом у нашој земљи.

Књажевачки планинари кажу да је поход на Пиљски водопад био права истраживачка акција, јер је свим њеним учесницима ово био први сусрет са тим делом Старе планине.

Председник Планинарског друштва "Бабин зуб" у Књажевцу Драган Беатовић каже да је походом на Доњи Пиљски водопад означен почетак нове врсте активности тог релативно младог, али добро организованог и веома активног друштва.

"Циљ нашег првог доласка овде је планинарење намењено откривању природних вредности које имамо у нашој околини, нашој општини и шире, а пре свега на Старој планини. Предиван је осећај бити по први пут у просторима нетакнуте природе и дивити се њиховој исконској лепоти", каже он.

Поход на Доњи Пиљски водопад завршен је у Топлом Долу, где је акција и почела, и одакле ће, како су најавили, књажевачки планинари ускоро кренути у откривање лепота и осталих водопада на том подручју.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. сеп 2014, 01:44) - Vladimir Manić [нерегистровани]

Ispravka podataka

Ko želi da sazna više o Piljskom vodopadu i nađe prave istinite podatke može da pogleda film Piljski vodopad-kako su otkriveni vodopadi Stare planine autora Vladimira Manića.Puno je drugih tekstova na internetu koji vrve od netačnih i neproverenih podataka o ovom najvećem vodopadu u Srbiji.