Брамерца дочекали демонстранти

Главног хашког тужиоца Сержа Брамерца у Загребу дочекала удружења ветерана, незадовољна пресудом Анти Готовини. Хрватска ће и даље сарађивати са Трибуналом, поручила Косорова. Држава се не брани пљачком и убијањем цивила, рекао Брамерц уочи данашње посете Хрватској.

Хашког тужиоца Сержа Брамерца, који је после подне стигао у Загреб, дочекало је око 30 чланова покрета "Стоп прогону хрватских бранитеља", који су протестовали због његовог доласка носећи транспаренте са натписима "Брамерц-егзекутор", "Узмите Шекса, вратите нам бранитеље", "Хрватски понос - Мирко Норац, Готовина, Маркач, Главаш" и "Волим Хрватску - не
у ЕУ".

Демонстранти су са Цветног трга у полицијској пратњи дошли до угла недалеко од Горњег града, где се налази седиште владе, а колона са Брамерцовим аутомобилом прошла је близу њих.

Организатори протеста су новинарима рекли да су желели да поруче Брамерцу да је непожељан у Хрватској, као и да упуте критику влади због додворавања Хагу и "пузања пред светским хохштаплерима".

Главни хашки тужилац се у Загребу састао са премијерком Јадранком Косор, министром правде Драженом Бошњаковићем, главним државним тужиоцем Младеном Бајићем и члановима владине радне групе за потрагу за документима које тражи тужилаштво у Хагу.

Премијерка Хрватске Јадранка Косор рекла је у разговору са Брамерцом да ће Хрватска наставити да сарађује са Хашким трибуналом и поновила да је одлуком владе затражено да Хрватска добије статус пријатеља суда у предмету "Готовина, Маркач и Чермак".

Брамерц није желео да даје изјаве новинарима, рекавши кратко да "нема времена".

Осим разговара о сарадњи с хашким тужилаштвом, из Хага је уочи Брамерцове посете најављено да ће он хрватским званичницима пренети и свој став о реакцијама власти у Загребу на недавну пресуду тројици хрватских генерала за ратне злочине током и после акције "Олуја" 1995. године.

Брамерц разочаран тумачењем пресуде

У интервјуу Јутарњем листу, уочи посете, Брамерц је рекао да је разочаран реакцијом званичног Загреба на пресуду Анти Готовини, оцењујући да је то приступ који неће довести до помирења. "Држава се не брани пљачком и убијањем цивила", рекао је Брамерц.

Према његовим речима, реаговања у Хрватској на хашке пресуде су изненађујуће, јер је суђење трајало три године, при чему је тужилаштво изнело велики број доказа о злочинима који су почињени за које нема сумње да су се догодили.

"Волео бих да власт на одговарајући начин анализира пресуду како би се избегла сва могућа поједностављења", рекао је Брамерц. Хашки тужилац је за загребачки дневник још једном демантовао да је на конференцији у Бриселу рекао да је "Олуја" била легитимна акција.

"Коментари које сам изнео нису тачно пренети. Нисам коментарисао ни законитост, ни легитимност операције 'Олуја', нити је моја канцеларија заузела било какав став о том питању током суђења Готовини и другима", нагласио је тужилац.

Брамерц је прецизирао да у поступцима пред Хашким судом није од значаја да ли је нека страна у сукобу имала право да прибегне оружаној сили, већ да је релевантно да ли су у војним операцијама, укључујући и "Олују", почињени злочини.

Главни хашки тужилац је нагласио да су хрватски судски органи дужни да суде онима који су играли неку улогу у извршењу злочина у Олуји.

На питање шта ће изнети у извештају, Брамерц је рекао да је након суђења Готовини другима остало сразмерно мало отворених питања у односу Хашког тужилаштва и Хрватске, али да ће се уздржати од коментара док не обави разговоре у Загребу и не пошаље извештај у УН.

Говорећи о буци која се дигла око питања како су документи доспели у Хаг, Брамерц је рекао да се не ради о томе да Хрватска шаље документа, већ да Хрватска извршава своје међународне обавезе.

Једно од мерила за затварање поглавља 23 (Правосуђе и основна права) у хрватским приступним преговорима с ЕУ је оцена пуне сарадње с Хашким трибуналом. Од затварања тог поглавља највише зависи завршетак хрватских преговора које Загреб прижељкује до краја јуна.

Брамерцова посета Хрватској је део редовних обилазака региона уочи подношења извештаја о сарадњи држава региона Савету безбедности УН у јуну.

број коментара 11 пошаљи коментар
(петак, 06. мај 2011, 10:23)
anonymous [нерегистровани]

Kad ce jednom

Kad ce se jednom desiti kod nas da tako ili "jace" docekamo neke koji nam dolaze...Kad cemo se vise probuditi i prenuti iz letargije koja nas drzi vec godinama??

(четвртак, 05. мај 2011, 21:11)
Darko [нерегистровани]

Naši - Njihovi

Još jednom stara priča: Naši heroji; njihovi zločinci.

(четвртак, 05. мај 2011, 10:26)
anonymous [нерегистровани]

одбрана

Да ли то Брамерц покушава да се "одбрани" од хрватских "бранитеља" или не читам добро оно у вези "разочарења" и неразумевања?

(четвртак, 05. мај 2011, 09:48)
Spartacud [нерегистровани]

@Bravo za Hrvatsku vlast

A ko Vam kaze da hrvatska vlast i demonstranti nisu istomisljenici.

(четвртак, 05. мај 2011, 08:07)
anonymous [нерегистровани]

Bravo za Hrvatsku vlast

Mozete vi da pisete sta hocete ali njihova vlast ne hapsi ljude koji protestvuju i ne ubacuje provokatore kako bi se "jezivo" obracunala sa neistomisljenicima.

(среда, 04. мај 2011, 19:30)
anonymous [нерегистровани]

Kakva Prilika !!!

Kakva Prilika Da Srbi moze nesto da nauce od
"BRATA HRVATA".

(среда, 04. мај 2011, 17:36)
Jovica [нерегистровани]

"branitelji"

Imas lepo misljenje o Evropi,ja ne, isti su oni.

(среда, 04. мај 2011, 17:34)
Алекса [нерегистровани]

разочаран

"Главни тужилац Брамерц је, уочи посете, рекао да је разочаран начином на који хрватска влада тумачи пресуду Анти Готовини........."

Шта? Разочаран? Па где су претње, где су санкције, где су уцене о чланству у ЕУ и о милијардама које чекају Хрвате само ли уђу тамо?

Да се ово све десило у Србији, Брамерц би био много више него разочаран.

(среда, 04. мај 2011, 16:35)
anonymous [нерегистровани]

Tuga

Vasa lijepa nastala vrlo ruzno.
Sram da vas bude! I zbog tih zlocina i zbog ovakvog reagovanja na odluke suda. Samo pokazujete da nisu pogresili i da su trebali da budu jos gori u presudama!

(среда, 04. мај 2011, 14:22)
anonymous [нерегистровани]

bonn

koje je ovo licimerje. samo tako "braco" hrvati - vase pravo lice pokazujete svakim danom.