Хрватска Хагу не верује

После пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу у Хашком трибуналу, 83 одсто Хрвата не верује у план протеривања Срба, показују анкете. Хрвати незадовољни одбраном генерала. У питање доведени стратегија, ангажман владе Јадранке Косор, па чак и сами адвокати.

Чак 83 одсто грађана Хрватске не верује у постојање удруженог злочиначког подухвата који је довео до протеривања Срба из Книнске крајине 1995. године, показује најновије истраживање које је спровела агенција "Ипсос пулс".

После изрицања пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу и протеста широм Хрватске, није дуго требало да се талас незадовољства усмери према тиму за одбрану генерала. 

У питање су доведени стратегија одбране, ангажман владе Јадранке Косор, па чак и сами адвокати, пише Јутарњи лист.

Истраживање о расположењу грађана Хрватске после хашке пресуде показало је да само осам одсто грађана мисли да је план протеривања постојао, док њих девет одсто не зна.

Да је било појединачних злочина с хрватске стране током последњег рата у Хрватској мисли 47 одсто грађана, а њих 34 одсто не сматра да је било таквих злочина, док 19 одсто не зна.

Сваки други испитаник мисли да су неправоснажном пресудом генералима на неки начин осуђени и тадашњи председник Фрањо Туђман и министар одбране Гојко Шушак.

Међутим, готово 80 одсто грађана сматра да ће у жалбеном поступку бити ублажене казне Готовини и Маркачу.

Само половина испитаника верује да најављени ангажман владе у жалбеном поступку може помоћи у одбрани хрватским генералима.

Случај "Готовина": Одбрана заказала

У тренутку највећег задовољства у Хрватској, адвокат Горан Миклучић, који заједно са Томиславом Кузмановићем брани Младена Маркача, осуђеног на 18 година затвора, изјавио је да одбрана дефинитивно не ваља, чим су казне толико велике.

"То је као да кажете да сте играли одлично, али да сте утакмицу изгубили", рекао је Милкучић.

Адвокати су уверени да су учинили све од себе, али то, ипак, није било довољно. Генерал Маркач одлучио је да, упркос пресуди, неће мењати свој тим, нити ће отказати ангажман адвокатима.

Екипа зна предмет и радила је на њему од почетка, тако да нећемо мењати тим, рекао је Миклучић и додао да то не значи да у припрему жалбе неће бити укључени страни експерти.

Хрватски лист преноси да се јуче незванично проширила вест да је Анте Готовина отказао ангажман свом главном адвокату Луки Мишетићу, незадовољан исходом суђења у Хашком трибуналу.

Машетић одбија да разговара са новинарима, а последњи пут се огласио у петак, после изрицања пресуде Готовини.

Према његовим речима, сву енергију жели да усмери на припрему жалбе. Пресуда је написана на чак 1378 страница, а времена је мало.

У року од 35 дана, браниоци морају да најаве жалбу и прецизирају на шта ће се она односити. Накнадне допуне нису могуће.

Још две године суђења

Међутим, не би било никакво изненађење да Готовина у жалбеном поступку одлучи да промени адвокате. То се у Хагу већ догодило, а најпознатији је случај Младена Налетилића Туте, који се пред крај суђења јавно у судници свађао са својим браниоцем Крешимиром Крсником.

Тута је у жалбеном поступку отказао Крснику и ангажовао новог адвоката. Међутим, промена тактике није га спасла у жалбеном поступку, па је суд потврдио пресуду од 20 година затвора.

Жалбени процес који има компликовану процедуру трајао би најраније до 2013. године. Кад се жалба састави и преда, супротна страна има право да на њу одговори, па се онда све посебно разматра, што захтева време.

Ако се хашко тужилаштво буде жалило на ослобађајућу пресуду Чермаку, он остаје на слободи, где чека коначну одлуку.

Хрватска влада одлучила је да од Хашког трибунала поново затражи статус пријатеља суда који би омогућио да представници Хрватске дају свој став о догађајима и оптужници.

Хашки суд је већ одбио један такав захтев, а бројни адвокати сматрају да је то сада прекасно.

број коментара 32 пошаљи коментар
(уторак, 19. апр 2011, 17:19)
zoran [нерегистровани]

pa sta

su mislili hrvati,da ce njihov zlocin proci nekaznjeno,e pa nece moci

(уторак, 19. апр 2011, 14:55)
nana [нерегистровани]

gospodo

hrvati za vasu tugu bol i jad nije kriv hag nego vasa hrt.za vrijeme rata a i godinama posle nikada nije prikazana jedna spaljena srpska kuca ili ubijeni civil,od slavonije preko knina do dubrovnika samo smo gledali "zlocine"srpske vojske.da ste znali pravu istinu tudjmanove politike i stanje na ratistu sada bi bili srecni jer ovi vasi tzv. generali dobili bi pravu zasluzenu kaznu.polako gospodo klupko se lagano odmotava.lagano mjenjajte neki drugi tv kanal vrijeme je

(уторак, 19. апр 2011, 11:36)
Milan [нерегистровани]

A jel verujete svojim ocima

Ako ne verujete Hagu, sedite na autobus pa se provozajte "Krajinom" i videcete !
Genocid i etnicko ciscenje koje je nastavak Paveliceve politike je sprovedeno u potpunosti.
Pogledajte popis stanovnistva 91' god i 2011 god i videcete da nedostaje oko 450,000 Srba.

(уторак, 19. апр 2011, 11:08)
anonymous [нерегистровани]

Даниел СрбIN

@ Даниел СрбIN
Koliko Srba nosi tuska prezimena pa nisu Turci!

odgovor: Tačno je... čitava Bosna I hercegovina. ;)

(уторак, 19. апр 2011, 00:17)
anonymous [нерегистровани]

Prezime

Koje li ironije? Predsednik HSP preziva se Srb.

(понедељак, 18. апр 2011, 23:17)
anonymous [нерегистровани]

Najkrivlje

im je sto su ISTINU (transkripte) predali sudu!!!To ih boli-istina

(понедељак, 18. апр 2011, 22:58)
Ugi

Re: Žalosno

... u centru Zadra... tachnije, na Kalelargi... nije neka razlika, al' istine radi ;)

(понедељак, 18. апр 2011, 22:54)
anonymous [нерегистровани]

vjerovanje

komu da vjerujemo ovakvom hagu to je katastrofa a nama u hrvatskoj netreba EU .

(понедељак, 18. апр 2011, 20:57)
anonymous [нерегистровани]

Žalosno

Jedino objašnjenje za ovo jednoumlje bi bilo da je posle rata, u Hrvatskoj uradjena kolektivna lobotomija. Šta drugo pomisliti kad vidite čoveka koji posle izricanja presude razbija izlog u centru Zagreba, uzima komad stakla i počinje da se seče po licu i telu!?

(понедељак, 18. апр 2011, 20:17)
re:Srbija i Hrvatska o ne(brizi) za svoje ljude [нерегистровани]

re:e, da se SRBI bar tako bore za svoje

re:Svaka cast

Sve dok ovakve izjave budu postojale nema boljitka niti Srbima a niti Hrvatima .