Хути гранатирали град у Саудијској Арабији

Јеменски Хути побуњеници, који су на удару ваздушних напада арапске коалиције предвођене Саудијском Арабијом, гранатирали су из Јемена јужни саудијски град Наџран, због чега су власти прекинуле летове до њега.

Јеменске племенске вође навеле су да су шиитски побуњеници Хути гађали пограничну област око Наџрана, у суседној Саудијској Арабији, и да су у размени ватре убијена два саудијска цивила и оштећене зграде, преноси Бета.

У прошлонедељним борбама у тој области убијена су три саудијска војника и десетине побуњеника.

Саудијске власти данас су до даљег обуставиле летове ка тој области.

Коалиција арапских земаља предвођених Саудијском Арабијом почела је бомбардовање шиитских Хути побуњеника и њихових савезника у Јемену 26. марта.

У ваздушним нападима и копненим борбама у Јемену убијено је више стотина људи, а најмање 300.000 је расељено. Данашњи напад на саудијски град показује да су Хути, које подржава Иран, још у стању да изводе опсежне операције, и поред ваздушних напада.

У јужном Јемену, становници града Адена навели су да су Хути напредовали до једне од већих градских чеврти, због чега је стотине породица било приморано да побегне.

Државна телевизија Ел Екхбарија емитовала је снимке погођених зграда и аутомобила у Наџрану, граду на југозападу Саудијске Арабије.

Портпарол коалиције рекао је да ће она урадити све што је потребно да се обезбеди граница и да ће ваздушне и поморске снаге одговорити на адeкватан начин.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 05. мај 2015, 17:55) - Воронцов [нерегистровани]

Mогу се наћи у тешком положају

Саудијска Арабија би се могла наћи у тешком положају како војном тако и економском.