недеља, 21. дец 2014. | Изаберите писмо: Latinica 

Насловна > Вести > Свет > Нобел за физику Хигсу и Англеру

уторак, 08. окт 2013, 12:57 -> 16:21

Нобел за физику Хигсу и Англеру

Британац Питер Хигс и Белгијанац Франсоа Англер добитници су Нобелове награде за физику за теоретско откриће механизма који доприноси разумевању порекла масе субатомских честица.

Добитници Нобелове награде за физику за 2013. годину су Британац Питер Хигс и Белгијанац Франсоа Англер, саопштила је Шведска краљевска академија науке у Стокхолму.

Angler-Higs.jpg
Франсоа Англер и Питер Хигс

Научници су награду добили за "теоријско откриће механизма који доприноси разумевању порекла масе субатомских честица, што је недавно потврђено отрићем основне честице", саопштила је Краљевска академија.  

Како се наводи у саопштењу, то је потврђено експериментима АТЛАС и ЦМС у Великом хадронском сударачу честица Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Своје револуционарне теорије научници су изложили независно још 1964. године, а потврђене су откићем "Хигсовог бозона" 2012. године у ЦЕРН-у. "Хигсов бозон" се такође често назива и "Божја честица". 

То је био значајан корак у познавању фундаменталне структуре материје и том приликом су се професори Хигс и Англер први пут састали.

Физичари сматрају да је "Хигсов бозон" кључ објашњења структуре елементарних честица, односно да, као механизам по којем елементарне честице добијају масу, потврђује теорију Стандардног модела у физици елементарних честица.

Англер је рођен 1932. године. Докторирао је на Универзитету у Бриселу, где је професор емеритус.

Хигс је рођен 1929. године. Докторирао је на лондонском Универзитету Кингс колеџ. Професор емеритус је на Универзитету у Единбургу. 

Објава добитника каснила је један сат, што је веома неуобичајено. Академија није одмах саопштила разлоге кашњења, већ је само навела на Твитеру да "још заседа".

Шведска краљевска академија одлучује о добитницима већином гласова на дан саопштавања имена награђених.

1
коментари број коментара 1 | cwпошаљи коментар
(среда, 09. окт 2013, 01:31)
dragan cvetkovic [нерегистровани]
oпошаљи одговор

steta

Steta je sto se ime Nobelove nagrade vise ne izgovara sa postovanjem!Od kada je neko skoro dobio za mir..ista je nepovratno diskreditovana!

1
1