Трибунал није одобрио улагање жалбе

Хашки трибунал није одобрио жалбу Радована Караџића на одлуку којом му је претресно веће поставило браниоца. Веће судије О Гон Квона одбацило Караџићеве разлоге као "нејасне и недовољне".

Хашки трибунал је одбио да Радовану Караџићу одобри улагање жалбе на одлуку којом му је Претресно веће поставило браниоца. Веће председавајућег судије О Гон Квона је, као "нејасне и недовољне", одбацило разлоге које је Караџић навео.

Као први основ за жалбу бивши председник Републике Српске је навео да је Веће, доносећи одлуку да му постави браниоца, одредило да је три и по месеца довољно адвокату да се припреми за врло обиман и компликован процес.

Као други основ за жалбу, Караџић је назначио то што му није понуђено да са списка адвоката, који раде пред Трибуналом, одабере име браниоца.

Веће судије Квона у одлуци је нагласило да ни једно ни друго наведено питање није у домену одлучивања оптуженог и да тиме нису задовољени услови за подношење жалбе.

Трибунал је прошле недеље именовао британског адвоката Ричарда Харвија за Караџићевог браниоца.

Караџићу није одузето право да се брани сам

У складу са одлуком претресног већа од 5. новембра, Харви ће преузети потпуно заступање Караџића само ако се оптужени не буде појавио у судници на наставку суђења заказаном за 1. март 2010. године.

Одлуком претресног већа, Караџићу није одузето право да се брани сам, на којем он инсистира од првог појављивања пред Трибуналом крајем јула прошле године.

Суђење бившем председнику Републике Српске почело је пред Хашким трибуналом 26. октобра уводном речју оптужбе. Караџић је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Пошто је тужилац Алан Тигер 2. новембра завршио уводну реч, судије су три дана касније донеле одлуку да Караџићу поставе браниоца и да суђење буде настављено 1. марта 2010. године, како би се браниоцу дало довољно времена да се припреми.

Караџић је оптужен за геноцид и злочине против човечности над Муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 24. нов 2009, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

Mudrost

i Karadzic ce proci kao i Seselj jer se tako i ponasa.... misli i on da nadmudri Haski Sud....

(уторак, 24. нов 2009, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Nejasno

Nije mi jasno zasto Seselj i Karadzic ne tuze haski tribunal ICJ za ugrozavanje ljudskih prava???

(понедељак, 23. нов 2009, 22:38) - anonymous [нерегистровани]

Velika zabluda

Gospodine Karadzicu , tek se sada budite iz dubokog sna zablude . Sna zablude i ne realnosti u kojem ste ziveli i mozda uzievali . I zalosno je samo jedno sto ste iza
sebe ostavili nase ljude inficirane tom vasom zabludom u kojoj oni veruju , zive i sanjaju kao i vi nekad ! Verujem i verujemo svi mi u Srbiji da vam je tesko . Ali BOG DRAGI da vam je na pomoci , jer ste sami to trazili ! Od dobra covek dobije samo dobro a od pakla samo covek moze dobiti pakao ! To je zaista bio samo vas izbor koji ste sami vi to trazili .