Александар Тијанић: Том-Том. Туп-туп

Одговор Александра Тијанића Томиславу Николићу, који је у јучерашњем интервјуу листу "Прес" најавио да ће "исто вече" када дође на власт сменити генералног директора РТС-а.

У ноћи кад, тако бар најављују, почиње српски дан, још убалављен од честитки нанетих јако близу усана - Томица Николић, уместо да оде на дубинско прање, објавиће хатишериф о смени генералног директора РТС-а. Немам приговор. Имам услове.

Да би се квалификовао за ноћно издавање свилених гајтана, Томици ваља да победи дању. До сада му то, више пута узастопце, није полазило за руком. Потом, ваља му да стане у километарски ред талибана, разних политичких педигреа, који ме већ седам година манијачки смењују, хапсе, прете или убијају. И они хоће другачији РТС. Осим оних које, у чисто научне сврхе, интересује деведесет милиона евра буџета Јавног сервиса.

Пошто не спадам у увиђавне жртве, те у самоодбрани често „џелатирам" своје џелате, мирно прихватам смену ако је, у ноћи свог тријумфа, Томица обнародује - обучен у своју легендарну пижаму са медведићима. Исту пижаму у којој је одлучно умро, својом вољом, на суровој нултој оскудацији, борећи се за изборе одмах. Или за осам месеци. Или тако некако. Ону пижаму у којој је Томица, као друг Лењин у стакленом саркофагу, сат-два пре смрти био изложен погледима верника на тргу испред српске Скупштине. Где и сад почива.

Томица јасно каже: „Нећу слугу на челу Јавног сервиса". Да имам куражи, тачно колико немам, узвратио бих будућем императору са: „Вала, Томице, ни Срби неће слугу на челу Србије!". Но, не усуђујем се. Напротив. Волим кад Томица овако подвикне. Кад се не либи да крши српске и европске законе. Кад јасно каже да његов политички програм има само једну тачку - смену Тијанића и да том кореографијом почиње ренесансу малаксале Србије. Лепо је кад Томица испадне мушко. Скупило се човеку. Двадесет година ни бекнути Шешељу. Десет, ни самогласник Слоби. Четири, ни секутиће Коштуници. Две, без сугласника Тадићу. Каква судбина? Каква мистериозност у питању - има ли „пижамиста" Томица уопште свој глас?

Пређите на друго питање. Знам одговор на постављено. Томица, наиме, није одговоран за све у шта га је унапредила дубина српске кризе, потом невидљиви пројектантски биро и сасвим разумљива жеља нације да из кризе изађемо брзо, лако и јевтино. Не бива то, браћо. Али је Томица веома крив, што је тај део грађана, који су веровали у мит о спасиоцу, данас остао без емоционалне „уштеђевине", уложене у њега. Овакав исход, укида Србима могућност избора. Ривалитет политичких понуда. Па, ако хоћете, и вишестраначки систем.

Тако постаје јасна суштина императорове личне животне драме. Све што Томица ради, или планира, или хоће - то већ неко ради боље од њега. Неко га побеђује на изборима. Неко успешније окупља коалицију за владање. Неко боље говори и пише од њега. Неко боље зна економију. Неко је већ Број Један, и у партији и у држави, дочим Томица годинама не успева да се ослободи костима вечитог Броја Два. Кад хоће да га вређају, његови противници иду до краја: наводе лажне сведоке како у његовом селу сви сељаци сваку ракију пеку боље од Томице. Хм. Сведок сам да лажу. Мајку му, негде треба поставити границе лажи у српској политици. Дакле, не баш сви сељаци. Не баш сваку ракију.

Мој једини проблем са Томицом јесте његово виђење Србије после његове, евентуалне, изборне победе. Наиме, питање мог одласка са чела РТС-а није спорно. Свако ће овај посао радити боље од мене и грађани ће то убрзо видети и ценити. Спорно је - да ли Србија, као плен, припада победнику, како тврди Томица. Да ли је победник изнад свих закона, како тврди Томица? Да ли је српски владалац апсолутни господар наших судбина, како тврди Томица? Ако мисли то што каже, зло се надвило над Србију. Ако каже што не мисли, зло је дубоко ушло у Томицу.

Овај текст о Томици, и све будуће текстове о њему, нисам желео да напишем. Он их наручује. Још прошли пут, пошто ме је јавно, а незаконито смењивао, молио сам га да то не ради секиром. Па, он је војвода; чему служи нож. Ја сам суптилна унутрашња личност у директној неподударности са секиром. Искрено сам тражио од Томице да ми не пружа повод да на њега, у поврату, шиљим своју писаљку. Какву-такву. Авај. Није вредело. После свега, закључујем: Томица, српски „император у преднацрту", везан је и силно љуби све своје поразе. У било чему. Он одбија другачији исход. Наиме, чврсто верује да га само драмски порази чине директним потомком групе аутора - Хамлета, Отела и Калабића. Е, ту нема лека. Какве то везе има јесам ли ја, процедурално, генерални директор РТС-а још три године?

Николић о Тијанићу

У јучерашњем интервјуу за дневник Press, Томислав Николић је одговарајући на питање да ли ће сменити генералног директора РТС-а ако дође на власт одговорио:

- Исто вече. Сменићу Тијанића исто вече кад дођем на власт, јер ми не треба слуга на функцији директора Јавног сервиса. Кад гледате Дневник РТС-а, дође вам да плачете од беса колико сликају Србију као најнапреднију земљу на свету, а све уништено и упропашћено.

број коментара 45 Пошаљи коментар
(уторак, 26. јул 2011, 12:11) - MajkaVuka [нерегистровани]

pero

ala si ga naostrio svaka ti cast

(уторак, 26. јул 2011, 12:10) - Vladimir [нерегистровани]

Nikolicu! oni koji misle su protiv tebe a oni koji nemisle su za tebe

Sreca u Srbiji ima onih koji misle dovoljno da te pobede na izborima. A ti ako mislis da ces dobiti neki glas vise ako vec sad pretis da ces sefu RTS-a dati otkaz grdno se varas jer oni koji misle znaju da to sto radis nevalja.

u potpisu

onaj koji misli!

(уторак, 26. јул 2011, 11:55) - A.Semjonov [нерегистровани]

Politicki mrtav

Ako bi bilo gde na Zapadu neki politicki lider izjavio kako bi dolaskom na vlast smenio direktora jedne televizije, bio bi momentalno politicki mrtav. Srbi, ucite dok jos imate vremena!

(уторак, 26. јул 2011, 02:51) - Čabra [нерегистровани]

Kurčevito, ko i uvek!

Nema šta. Mešter ga zašiljio do balčaka. Ja sam jedan od milon talibana i tražim od Meštra da poćera na teren usnule samoupravne i udružene radnike Javnog servisa. Da u svaki Dnevnik 2 pusti jad i čemer, tugu i nemoć, bedu i propsat. Materijala ima od Horgoša pa dalje Koridorom 10, 11, 12... Zašto to Mešter ne radi? Direkto bi uticao na izborni rezultat? Čoveče, podigo bi revoluciju veću od 5.oktobra! Šta impak Mešter može? Može da im neda oka da sklope, da ih natra da rade dan i noć, da ih natera dvaput da misle pre nego nameste novu igru. To Meštre treba da se radi. Zato ti plaćamo tih 90 miliona.

(уторак, 26. јул 2011, 02:03) - rade [нерегистровани]

srpska radio televizija-SRTV

Gospodine direktore ko odlucuje o nazivu kuce u kojoj ste direktor sve televizije(javni servisi)u okruzenju nose prefiks nacionalni(HTV,BHTV....itd)zasto se ne moze zvati srpsks radio televizija,znam to su zabranili u r.srpskoj nisu valjda i u srbiji.nemojte reci da je zbog nacionalni manjina,kada na pr.madjarima,srbima u hrvatskoj ne smeta zasto bi to smetalo madjarima,hrvatima,muslimanima u srbiji,o vasoj televiziji da kazem samo jedno nisam zadovoljan,eto dao sam vam ideju da mijenjate nesto barem zbog vasih pretplatnika a to su znate jos uvijek vecinski srpski gledaoci....ipak pozdrav i uspjeh u radu zelim.....

(уторак, 26. јул 2011, 00:10) - Mirjana [нерегистровани]

Katul ferman!

Savrseno!
Iskreno sam se smejala i uzivala u tekstu ponesena lucidnoscu autora uz onu finu dozu zdravog humora i bezobrazluka potrebnog u opstenju sa ljudskim kreaturama tj.''grobarima u pizamicama'' koji nikad da odu na spavanje vec mesecare i laju na mesec!

(уторак, 26. јул 2011, 00:00) - Ne poltikus [нерегистровани]

Toma gubitnik.

Ima jedan tip toma gubitnik on će da igubi sledeće izbore u to kladimse.

(понедељак, 25. јул 2011, 23:52) - Филолог [нерегистровани]

Замерке

Није га он поставио, неће он ни смењивати.

Мада, доста би требало променити у РТС. Најпре, да више не буде нови Б92, или гори, него национални сервис, истински у служби грађана, патриотизма, и свих оних добрих ствари којима су васпитаване старије генерације, а не неки разводњени псеудојевропеизовани сервис виших сила и интереса, и неког лажног космополитизма.

Друга ствар, како сменити човека који има толика леђа, да је промењен статут ЈС, према коме је дозвољено да директор буде неко ко нема факултетску диплому, као дотични господин? Међутим, није све у папиру, него треба имати способности, а да их нема, ипак се не би одржао толико година на челу сервиса. Зато му треба одати признање. Друго је питање да ли га је унапредио или уназадио, и ко је и да ли је тиме управљао. О томе нека размишљају надлежни.

И коначно, укинути тј. потпуно изменити цензуру коментарисања на сајту, јер је сулудо да неко ко можда ни не разуме о чему је коментар, одлучује да ли ће исти бити објављен. Без обзира што нема вређања, нити чега сличног, по систему "офрље", како му се ћефи, по тренутном расположењу, објављује коментаре или им изриче смртну пресуду. Као нпр. овом коментару, који вероватно неће бити објављен, као и већина мојих претходних коментара. Али нека, живела слобода мисли!
Зато, када ови пагани лупају неке цифре и невезане глупости, они "пролазе", колико год да пишу. Честитке и за то!

(понедељак, 25. јул 2011, 23:17) - anonymous [нерегистровани]

RE: horoskop

Alo, bre X3.86.158.145, pusti malo i druge da komentarisu ili resetuj kompjuter.

(понедељак, 25. јул 2011, 22:54) - Ajax [нерегистровани]

horoskop

X3.86.158.145