Зечијада у Тополовнику

"Јепуријада" или зечијада је такмичење у припремању ловачког гулаша од јепура, који по осми пут до сада организују ловци из Тополовника.

Тополовник је влашко село а на влашком језику зец се зове - јепур, дугоуха и брзонога зверка, те отуда и назив "Јепуријада" или зечијада.

Ловци из Тополовника и ловачко удружење "Голуб" из Великог Градишта већ осми пут организују ово такмичење.

Председник овог удружења Слађан Марковић каже да је "Јепуријада" од пре две године у календару манифестација Ловачког савеза Србије, а од следеће године биће и у званичној туристичкој понуди општине Велико Градиште.

На овогодишњој "Јепуријади" учествовало је двадесетак екипа. Свака од њих љубоморно је чувала тајну рецепта за добар зечији гулаш.

Ловци из Тополовника, села са влашким живљем, у шали кажу да код њих нема зечева, има само јепура, а зечеви постају тек када изађу из њиховог атара и уђу у ловиште околних српских села.

По оцени жирија, најбољи гулаш припремила је екипа из села Затоње.

број коментара 5 пошаљи коментар
(четвртак, 11. дец 2008, 19:02)
anonymous [нерегистровани]

jepur

najlepsa manifestacija u branicevskom okrugu

(четвртак, 11. дец 2008, 19:01)
anonymous [нерегистровани]

jepur

ovo je bila osma jepurijada dace Bog bice ih barem jos

(четвртак, 11. дец 2008, 19:00)
anonymous [нерегистровани]

jh

lepota jedna

(четвртак, 11. дец 2008, 18:57)
anonymous [нерегистровани]

prava stvar

jepurijada je veoma lepa manifestacija jedna od retkih sto se odrzava u nasem kraju,ova je bila osma po redu dace bog bice ih barem jos 88.

(уторак, 02. дец 2008, 15:59)
anonymous [нерегистровани]

Glupost

Daleko je ovo od lovacke svecanosti, parada sunda i kica (koliko sam obavesten pevala je Vendi), gomila alkoholicara i besposlicara na jednom mestu. Nema ni trunke onih pravih seoskih obicaja i vrednosti. Sramota. Ne zavredjuje paznju ni najobicnije regionalne televizije a kamoli nacionalne i velike TV kao sto je RTS.