Удовичић: Србија може да се ослони на младе таленте

Фонд за младе таленте Министарства омладине и спорта доделио је укупно 526 стипендија у износу од 157.800.000 динара. Министар омладине и спорта Вања Удовичић поручио је да је то улагање у будућност и бољу Србију.

Стипендистима Фонда за младе таленте са Универзитета у Београду Вања Удовичић је уручио 526 уговора и истакао да то доказује да Србија има будућност и да може да се ослони на њих.

"Данас шаљемо јасну поруку и слику да не само да ценимо младе, већ да желимо да их усавршавамо и улажемо у њих. То је улагање у будућност и у здравију и бољу Србију", рекао је Удовичић на свечаности у Дому Народне скупштине.

Уручивању уговора присуствовала је и председница Народне скупштине Србије, Маја Гојковић. 

Удовичић, који је и председник Фонда за младе таленте, је рекао да је међу овогодишњим стипендистима 46 њих који имају просечну оцену 10, што је, како је истакао, за дивљење и аплауз.

Министар је стипендистима пожелео да не стану на тој стипендији, да 30.000 динара не доживе само као награду за време проведено за књигом, већ да их уложе у усавршавање и даље напредовање.

"Ви сте знањем показали да се труд, рад и дисицплина исплате, надам се да ћете то уложити у своје усавршавање и да не станете на овом. Желим вам да поставите нове границе, које ће нови студенти и млади желети да престигну, јер је конкуренција здрава", рекао је Удовичић.

Удовичић је истакао да је повећан износ стипендије са 25.000 на 30.000 динара, а да је са 16 компанија Фонд обезбедио праксу за време студирања.

"Трећина студената који су похађали праксу су нашли запослење и остали у тим компанијама", рекао је Удовичић.

Добитница стипендије, студенткиња Правног факултета Марија Пријић честитала је колегама на истрајности и упорности и на заслуженим стипендијама.

"Показали смо да смо одговорни, свесни себе и света око себе. Ово нас мотивише и доказује да је поштен рад и велики труд пут којим треба да се иде", рекла је Пријићева, додајући да су стипендије најбољи пут да се инвестира новац.

Основни циљ Фонда за младе таленте је подстицање и вредновање изузетних постигнућа младих талената Републике Србије у различитим областима, а у смислу њиховог даљег теоријског и стручног усавршавања, као и професионалног напретка.

До сада је, како је речено на свечаности, више од 8.400 студената награђено, а држава је у то инвестирала више од две милијарде динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар