Млади у политици, предност или мана

Нови скупштински сазив знатно је подмлађен. Готово све странке у својим редовима имају двадесетогодишњаке и тридесетогодишњаке. Са искуством или без њега, млади парламентарци желе да помогну у законодавној активности.

Млади посланици кажу да ће дужност народног посланика обављати предано, поштено и верно Уставу, баш као што и заклетва каже. Да ли су спремни за велике послове који их чекају?

Миљана Зиндовић из СПС-а рекла је да пре свега има јак осећај узбуђења и одговорности с обзиром на дужност коју је добила, први пут у Народној скупштини Републике Србије.

Сања Николић из СНС-а каже да мисли да ће она моћи највише да допринесе у оним областима које се тичу њене бивше професије, а то је култура и информисање, с обзиром на то да је у плану да се донесе и нови закон о информисању.

"У претходном сазиву парламента био сам председник Одбора за пољопривреду, где сам такође имао дискусије, амандмане који су усвајани иако сам био опозициони посланик", рекао је Александар Сенић, посланик НДС-а.

Старије колеге им саветују да долазе редовно и слушају расправе.

Драгољуб Мићуновић, посланик ДС-а, рекао је да млади посланици имају јако мало простора у скупштинским расправама.

"Ту морам искрено да их разочарам, јер постоји с једне стране партијска дисциплина, одлуке клуба које их обавезују. Треба тамо да се изборе за своје ставове. Друго, ми ћемо имати веома занимљиве законе који треба да значе реформе у друштву, не само на речима и вербалне него стварне и суштинске", каже Мићуновић. 

Деведесетих, млади су имали значајну улогу у рушењу власти. Шта се од тада променило?

"Данас млади немају ту врсту политичког и бар мало револуционарног набоја. Данас су млади људи део политичких странака, и у парламенту и у политичком и ширем јавном животу биће успешни онолико колико имају квалитет, као и сви остали који су учесници политичког живота у Србији. Дакле, ако буду спремни да прихвате политичку борбу", сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Највише посланика је од 35 до 45 година - њих 74, а у групи од 25 до 35 година - њих 30, док најмлађи посланик има 24 године.

Младост, сама по себи, не значи много, кажу искуснији парламентарци. Странке верују да ће скупштински подмладак допринети раду парламента.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. апр 2014, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

Mladi,prednost ili mana

Od kad je mladost= nije prednost?! Na mladima svet ostaje,nek se uce! Pogledajte samo Vucica,Dacica i Vulina,medju najboljima,a i sad nisu stari. Samo napred!

(четвртак, 24. апр 2014, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

???

Čak i Indijanci imaju "veće staraca" i bez njih, njihovog iskustva se ne može doneti ni jedna odluka. Kod nas se ne pravi razlika između znanja i iskustva, koje podrazumeva da znanje treba znati primeniti. Najjednostavniji primer, znati kako se vozi automobil, prosto. Kad izađete na put onda je to druga priča, znanj bez iskustva ništa ne znači.Najgore je učiti se na svojim greškama.Ko nije vodio posao, radio i rukovodio ljudima, glasaće za svaki predloženi zakon ne uviđajući posledice tavih odluka.Isto važi i za predlagače zakona.Stari političari su bar iza sebe nešto ostavili a njihova deca sve rasprodala i ostavila nas bez hleba,

(четвртак, 24. апр 2014, 13:18) - anonymous [нерегистровани]

Rogobatnosti naseg jezika

..."посланица је јавно писмо упућено једној особи или групи људи".Gotov citat.

(четвртак, 24. апр 2014, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

zasluzni kadar

svi znamo istinu o kome se radi.
deca i rodjaci partijskih velikasa,manekenke i zgodne novinarke itd..

(четвртак, 24. апр 2014, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

stariji nisu iskoristili iskustvo

nasi stari i iskusni politicari nisu iskoristili svije iskustvo u proslim decenijama jer su se u glavnome bavili strogo partijskim i licnim interesima. Srbija je iskustvom osiromasena i danas ostavljamo politiku mladim neiskusnim politicarima za koje nemozemo nista predvideti. Iskusenje ce biti da se prifilisu maldi ljudi sa dobrim i konkretnim idejama i velikom energijom za rad. Stara garda politicara bi se i zbog losih rezultata u proslosti trebala povuci iz politike.

(четвртак, 24. апр 2014, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

poslanici ili poslanice?

Interesantno je da su poslanice mladje od poslanika.