Дачић и Тачи о састанку у Бриселу

Сутрашњи састанак у Бриселу представља наставак разговора о нормализацији односа Београда и Приштине, али нема ни говора о томе да се дијалог заврши обостраним признавањем, рекао премијер Србије Ивица Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је, пред сутрашњи наставак дијалога у Бриселу, да наставак разговора иден у правцу нормализације односа Београда и Приштине, али да нема ни говора о томе да се дијалог заврши обостраним признавањем.

"Апсолутно је немогуће да Србија призна овако проглашену независност Косова", нагласио је премијер Србије у изјави новинарима, а на питање да прокоментарише изјаву косовског премијера Хашима Тачија да ће исход целог процеса бити међусобно признавање, одговорио:

"Он може да изјављује шта год хоће, исто тако као што бих и ја могао да изјављујем шта год хоћу, али не желим. Немамо ништа против да разговарамо о тоталној и потпуној нормализацији односа, а то подразумева договор са Србијом и компромис".

Према његовим речима, важно је да ЕУ тај дијалог води статусно неутрално и да нема присиљавања да Србија нешто мора да уради уколико жели да добије датум за почетак преговора са ЕУ или чланство у Унији.

"Ми имамо иницијативу, предлажемо и желимо да се то питање реши што пре, али, да би се решило, ти предлози морају да поштују легитимне интересе и Срба и Албанаца на Косову", истакао је српски премијер.

Дачић је објаснио да сутрашњи састанак са високом представницом ЕУ и косовским премијером, други по реду, представља наставак договореног и нагласио да је Београд спреман за потпуну нормализацију односа са Приштином, али да то подразумева договор и компромис са Србијом.

"То није никакав спектакуларни састанак. То је део онога што смо се договорили – да наставимо и да стално водимо дијалог, да отворено разговарамо о свим питањима", рекао је Дачић.

Додавши да очекује разговор који ће дотаћи многе теме, Дачић је рекао да је први састанак наишао на добар одјек у свету и да је за Србију веома битно да се тај тренд настави.

Према његовим речима, важно је и да се то питање не оставља неким будућим генерацијама. "Ако га не реши ова влада тешко ће се било која друга усудити да га решава", рекао је премијер Србије.

Тачи: Без разговора о статусу

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је у Загребу да ће са премијером Србије Ивицом Дачићем сутра у Бриселу разговарати о спровођењу до сада постигнутих споразума Београда и Приштине, али да неће бити речи о статусу Косова.

На конференцији за новинаре, после разговора са хрватским премијером Зораном Милановићем, Тачи је рекао да Београд треба да одустане од паралелних структура безбедности на Косову као остатака политике Слободана Милошевића, као и да је важно да се хитно реши судбина 1.800 несталих Албанаца са Косова.

Упитан да ли је спреман да са Дачићем разговара о српској платформи за Косово, Тачи је казао да Србија нема ни морално ни политичко ни законско право да решава питања Косова.

"Статус Косова је проглашењем независности једном заувек решен", рекао је Тачи.

Он је додао да Косово иде према евроатлантским интеграцијама што ће, оценио је, допринети стабилности не само Косова већ читавог региона.

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је да верује да ће влада у Београду бити разумна и прагматична у разговорима са Приштином.

Он је додао да је Хрватска спремна да помогне у дијалогу Београда и Приштине, ако обе стране имају поверења, али да неће да се намеће.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 07. нов 2012, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

Molba

da je Srbija bila "pametnija" pa da udje u NATO...nebi ti trebalo da spomonjes Turski period...ili mislis da mi sledecih 500 godina treba da mislimo na rat...

(уторак, 06. нов 2012, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Nasa vlada je pokazala vise nego dobru volju za normalizaciju odnosa i ja kao gradjanin ove zemlje to podrzavam ali ako Taci i njegovi drugari ohrabreni stavovima gospodje Klinton pocnu da smisljaju svoje uslove onda pregovore treba prekinuti.

(уторак, 06. нов 2012, 15:13) - rssi [нерегистровани]

Molba

Према његовим речима, важно је и да се то питање не оставља неким будућим генерацијама. "Ако га не реши ова влада тешко ће се било која друга усудити да га решава", рекао је премијер Србије.

Nije baš tako.

Kad je turska imperija došla na Kosovo i u Srbiju?

Kad je turska imperija otišla sa Kosova i iz Srbije?

Znači, problem mogu da rešavaju i reše neke buduće generacije. Zato, ne zalećimo se. Rešavajmo trenutne probleme. Najpre korupciju.