Održava se od 03.05.2017 do 11.05.2017.

Izložba fotografija Vuka Labana: Ptice svih boja

Izložba Ptice svih boja prikazuje fotografije snimljene na tri kontinenta, na tri ostrva - Sejšelima, Islandu i Šri Lanki, u periodu 2014. - 2017. godine. Autor izložbe je Vuko Laban.

Изложба фотографија Вука Лабана: Птице свих боја Изложба фотографија Вука Лабана: Птице свих боја

Lepota i raznovrsnost ptičjeg sveta na tropskim ostrvima i ostrvu na ivici polarnog kruga, inspirisala je autora u stvaranju ove izložbe. Želja autora je da publika u Srbiji, pogotovo mlađa, vidi i upozna lepotu ptica sa dalekih meridijana.

Arhipelag Sejšeli, koji čini 115 ostrva u Indijskom okeanu, i koji je 1600 km udaljen od istočne afričke obale, izdvojen je od ostalih kontinenata oko 60 miliona godina. To je uticalo na razvoj specifičnog ptičjeg sveta sa puno endemskih vrsta. Druga specifičnost je da Sejšelska ostrva, rasuta po beskraju Indijskog okeana, predstavljaju odmorišta za ptice selice iz hladnih azijskih regiona koje provode zimu u Africi. Sledeća uloga ovih ostrva u ptičjem svetu je da ona predstavljaju krajnju stanicu u njihovoj migraciji. Tako se na Ptičjem ostrvu, veličine 1x2km, može izbrojati oko 2.5 miliona ptica u vreme gnezdenja, u periodu maj-oktobar.

Izuzetna i specifična prirodna lepota Islanda dopunjuje se posebnim ptičjim svetom koji živi samo blizu polarnog kruga. Migratorni deo ptičjeg sveta Islanda vraća se na ostrvo posle perioda dugih polarnih noći i odmah oblači ukrasno svadbeno ruho za gnezdenje. Od početka maja do septembra, ptičji svet se obnavlja i prikazuje u svojoj specifičnoj lepoti.

Šri Lanka je carstvo u kojem obitava oko 450 vrsta ptica. Ovo ostrvo u južnom susedstvu Indije, sa bujnom tropskom vegetacijom, ima 21 nacionalni park. Lepota i raznovrsnost ptica vide se na izloženim fotografijama. Snimanje ptica u ovom ptičjem raju obavlja se samo iz terenskih vozila. Time se izbegava šetnja po parku u kojem možete da se nađete oči u oči sa leopardom, slonom, krokodilom, varanom i drugim zanimljivim životinjama.

Autor ove izložbe, zavoleo je ptice još u ranoj mladosti u Senti, pored Tise. Prve fotografije ptica napravio je još pedesetih godina prošlog veka.

Vuko Laban je ekspert za satelitske komunikacije. Radi u Evropi, Aziji i Africi.

Izložba je organizovana zajedno sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво