Галерија РТС, од 6. до 30. марта 2024.

Пунолетство древне технике- 18 година Мозаика малог формата

У Галерији Радио-телевизије Србије од 6. до 30. марта биће представљено више од 70 мозаика малог формата уметника из Србије и Европе које је аутор Петар Вујошевић изабрао са претходно одржаних манифестација ове традиционалне међународне изложбе.

Мозаик малог формата“ је међународна изложба која утиче на развој ове ликовне технике, на повећање видљивости мозаика и актуелизовање савремених мозаичких пракси. Такође она пружа увид у најновије идеје и кретања у пољу мозаика.

Пројекат се реализује као годишња изложба која даје снажан подстицај успостављању јаке домаће мозаичке ликовне сцене, као и на њено представљање и позиционирање у европским оквирима кроз унапређивање међународне сарадње. Изложба открива нове, посебно младе, талентоване ауторе и промовише њихов рад.

Прва изложба „Мозаик малог формата“ одржана је 2006. године. Од самог почетка она окупља уметнике који се перманентно баве мозаиком, али истовремено и уметнике којима је мозаик само одмориште у уметничкој пракси. На афирмацији савременог мозаика је до тада већ више година успешно радила група Аметист, а овај пројекат је дао нови замајац на том плану. Из овог подухвата након десет година је изникао Београдски фестивал мозаика, који је први пут одржан 2016. године у Кући легата у Београду.

Централна оса изложбе овог типа проистекла је из сагледавања да је поред очувања мозаика као ликовне технике и његовог истицања као савременог ликовног израза, веома битно и сачувати дух уметности који се кроз мозаик данас најбоље може изразити. Пре свега истаћи сам тај еманципаторски и духовни импулс уметности, као и могућност контакта са креативним извором који су данас наметнутим комерцијалним захватима угрожени.

Мали формат је близак скици, брзом реаговању на идеју – директно у материјалу, тако да често представља тек најаву или слутњу могућег остварења. То му даје свежину и необавезност. И у малом формату видљива је поетика аутора као и његова тренутна преокупација.

Истовремено, то је неопходни подстицај уметницима да раде и да се представе јавности, јер, коначно, тек разумевањем и унутарњим прихватањем од стране публике затвара се круг смисла стваралаштва.

На изложбама су до сада учествовала 292 аутора из 15 земаља (Аргентина, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Француска, Хрватска, Израел, Немачка, Пољска, Румунија, Русија, Северна Македонија, Aустралиа, Турска, Шведска), са преко 750 изложених дела. Публика је тако могла да прати најновија остварења, као и развој поетика појединих аутора у овој технци не само у земљи, већ и у региону, а и шире. У изазов израде мозаика до сада су се често опробавали и ликовни уметници из других области, при чему им ова изложба даје могућност да уносе неке новине или елементе који су карактеристични за њихово примарно опредељење, тако да се изражајно поље мозаика шири и на овај начин.

Првих година додељиване су три награде (2007- 2013). У Галерији Феникс љубазношћу власнице и кустоса галерије Бранке Павић Баста прва награда је подразумевала и добијање термина за самосталнио излагање у овој галерији. Награда за најуспешнији рад установљена је на изложби 2014. године, а награда за најуспешнији студентски рад уведена је 2015. године. Од 2016. ова награда носи име нашег великог уметника мозаичара Борислава Боре Њежића (1933-2016) са намером да његово дело послужи као узор и путоказ у стваралаштву нових генерација мозаичара.

У жири за награде укључени су поред мозаичара и представници других уметничких области, као и теоретичари и историчари уметности, како би се проширило поље међусобних утицаја.

Могућности и смисао мозаика и његов значај за решавање неких основних ликовних проблема данас, скоро су у потпуности били непознати. Да би се публици, али и ликовним уметницима других опредељења који желе да упознају и мозаик, приближила ова тема, организована је школа мозаика Камен & лом, која се сваке године од 2016. одржава у галерији током трајања изложбе. Сви полазници школе, као и посетиоци, стичу могућност да боље разумеју ликовне проблеме мозаика. У рад се могу укључити сви, без обзира на узраст, образовање, сви који су осетили неки порив да се окушају у овој техници. Сам процес рада омогућава да доживе креативност и да увиде шта је заправо чин стварања.

Овде можете погледати КАТАЛОГ изложбе и текст мср историчара уметности Дејана Вукелића.

 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво