Храмови Светог Саве

Најмлађи син великог жупана Стефана Немање и Ане Вукановић био је српски принц, монах, игуман манастира Студеница, књижевник, дипломата, светски путник и ходочасник, први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве. Рођен је око 1175. у Расу, а 1192. године се замонашио у руском манастиру на Светој Гори и добио име Свети Сава. Изборио је 1219. самосталност српске Цркве, и кроз Светосавље ушао у историју српског народа.

Свети Сава је светац и један од најпопуларнијих личности у српском народу. И црква и народ га славе и дају имена православним храмовима, школама, културним установама, удружењима и друштвима широм света. Највећи број саборних храмаова Српске православне цркве у иностранству носи име Светог Саве.

Прва српска пра­во­сла­вна црква у САД је храм Све­тог Саве, који је са­гра­ђе­н 1894. у Џек­со­ну, Ка­ли­фор­ни­ја. Подигао га је отац Се­ва­сти­јан Да­бо­вић, први српски свеш­те­ник ро­ђен у Аме­ри­ци, који се изборио се за самостарлност СПЦ у Америци 1921. године. Храм је амерички споменик културе. Има цркву, капелу и гробље. Познат је по бучној прослави Божића, својој библиотеци и Кампу за младе америчке Србе.

Сигурно најпознатији српски топоним у САД је храм Светог Саве на Менхетну у Њујорку. СПЦ је купила ову цркву од евангелиста 1944. године уз помоћ владике Николаја Велимировића, краља Петра Другог Карађорђевића и академика Михајла Пупина. Саграђена је 1850. године. Била је подигнута на дрвеним стубовима. У цркви се налазио византијски ручно рађен иконостас донет из манастира Свети Наум у Охриду. Иконе је радио руски иконописац Иван Мељинков. У порти је биста Николе Тесле.

Због своје културолошке вредности држава САД је храм Светог Саве уврстила у америчку културну баштину. Црква Светог Саве у Њујорку је страдала два пута – шездесетих година од експлозије и 2016. у пожару. Обнова овог храма се приводи крају. Срби и Американци су поносни на цркву Светог Саве на Менхетну.

И српски манастир Светог Саве у Либертивилу је званични споменик америчке културне. Отворен је 1931. године. Има цркву, споменик генералу Дражи Михаиловићу, војводи Момчилу Ђујићу и војводи Павлу Ђуришићу, споменик припадницима СБП, има и највеће српско гробље у Америци. Ту је био сахрањен краљ Петар Други Карађорђевић и песник Јован Дучић, као и епископи и други великани српске емиграције. У овом манастиру раде Богословија, Теолошки факултет, Коло српских сестара и прва Српска књижара у држави Илиноис.

Име првог српског архиепископа Светог Саве носе Саборна цкрва Парми, која је освећена је 1924. године, Саборна црква у Милвокију формирана је 1912. године, Саборна црква у Сиднеју, општине Мона Вејн и Варивуд формирана је 1949. године, Саборна црква у Бечу, основана је 9. децембра 1860. године. Храм је подигнут од 1890. до 1893. године. Затим, Саборна црква у Лондону, освећена 1952. године и Саборна црква Светога Саве у Паризу, која је основана је 1947. године, а храм је подигнут 1984.

Свети Сава је и Српска школа у Црквеној општини Свети Георгије у Копенхагену, која је основана 2005. године. Затим и Српско друштво у Леверкузену од 1971. године, па црквени хор при храму Светог Саве у Лондону од 1952. године. Свети Саве је Српско културно друштво формирано 1990. године у Немачкој и Европи, потом Српско удружење настало 2002. године у Прагу и Српско друштва "Свети Сава" у Крању, основано 1990. године.

Свети Сава је приликом првог ходочашћа у Свету земљу, подигао конаке за српске монахе у грузијском манастиру Светог Крста недалеко од Јерусалима. Потом је откупио земљиште на брду Сион и ту сазидао манастир за српске монахе, док је у Акри, у тада палестинском пристаништу, од Латина откупио Цркву Св. Ђорђа, да послужи као прихватилиште монасима.

Био је ктитор и дародавац манастира Светог Јована Богослова (кућа коју је Сава купио, конак и црква). Приликом обиласка Сиона, са јерусалимским патријархом Атанасијем, архиепископ Сава је купио кућу (Св. Јована Богослова) тј. Сионску Горницу у којој се одржала Тајна вечера, кућу је откупио од Сарацена (мухамеданаца) и платио је златом и сребром које је добио од краља Стефана Радослава.

Приликом другог боравка у Светој земљи, 1235. године, све своје задужбине, манастире и метохе, поклонио је великој православној Лаври Светог Саве Освећеног, којим су Срби управљали пуних 130 година и чији је Свети Сава био духовни брат. У Јерусалиму и на Синају постоје српски рукописи које су у Светој земљи написали српски монаси и ходочасници, а један од њих био је и Свети Сава. Први српски архиепископ Свети Сава носио је вредне поклоне у Јерусалим, Свету земљу и у Свету Гору. У катедрали у Пјаћенци налазе се и два вредна крста Светог Саве израђена од сребра и злата.

Свети Сава је преминуо 14. јануара 1236. године и сахрањен је у бугарском манастиру у граду Велико Трново.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се