Одржава се од 03.05.2017 до 11.05.2017.

Изложба фотографија Вука Лабана: Птице свих боја

Изложба Птице свих боја приказује фотографије снимљене на три континента, на три острва - Сејшелима, Исланду и Шри Ланки, у периоду 2014. - 2017. године. Аутор изложбе је Вуко Лабан.

Изложба фотографија Вука Лабана: Птице свих боја Изложба фотографија Вука Лабана: Птице свих боја

Лепота и разноврсност птичјег света на тропским острвима и острву на ивици поларног круга, инспирисала је аутора у стварању ове изложбе. Жеља аутора је да публика у Србији, поготово млађа, види и упозна лепоту птица са далеких меридијана.

Архипелаг Сејшели, који чини 115 острва у Индијском океану, и који је 1600 км удаљен од источне афричке обале, издвојен је од осталих континената око 60 милиона година. То је утицало на развој специфичног птичјег света са пуно ендемских врста. Друга специфичност је да Сејшелска острва, расута по бескрају Индијског океана, представљају одморишта за птице селице из хладних азијских региона које проводе зиму у Африци. Следећа улога ових острва у птичјем свету је да она представљају крајњу станицу у њиховој миграцији. Тако се на Птичјем острву, величине 1x2км, може избројати око 2.5 милиона птица у време гнездења, у периоду мај-октобар.

Изузетна и специфична природна лепота Исланда допуњује се посебним птичјим светом који живи само близу поларног круга. Миграторни део птичјег света Исланда враћа се на острво после периода дугих поларних ноћи и одмах облачи украсно свадбено рухо за гнездење. Од почетка маја до септембра, птичји свет се обнавља и приказује у својој специфичној лепоти.

Шри Ланка је царство у којем обитава око 450 врста птица. Ово острво у јужном суседству Индије, са бујном тропском вегетацијом, има 21 национални парк. Лепота и разноврсност птица виде се на изложеним фотографијама. Снимање птица у овом птичјем рају обавља се само из теренских возила. Тиме се избегава шетња по парку у којем можете да се нађете очи у очи са леопардом, слоном, крокодилом, вараном и другим занимљивим животињама.

Аутор ове изложбе, заволео је птице још у раној младости у Сенти, поред Тисе. Прве фотографије птица направио је још педесетих година прошлог века.

Вуко Лабан је експерт за сателитске комуникације. Ради у Европи, Азији и Африци.

Изложба је организована заједно са Друштвом за заштиту и проучавање птица Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво