Читај ми!

Imaginarna edicija

Tatjana Telen: Briga kao društvena organizacija

U emisiji Imaginarna edicija od 6. do 8. decembra možete slušati tekst Tatjane Telen „Briga kao društvena organizacija: stvaranje, održavanje i raskidanje značajnih odnosa”.

Tatjana Telen u ovom tekstu postavlja negovateljske prakse kao centralni element društvene organizacije u cilju prevazilaženja ustanovljenih dihotomija kao što su privatno-javno, dobro-loše, moderno-tradicionalno i mikro-makro. Takva konceptualizacija povlači pretresanje fragmentiranih diskusija o brizi, kao i relacionih klasifikacija koje određene tipove delanja smeštaju pod unapred definisane kategorije kao što su prijateljstvo, srodstvo i protekcija.

Shodno tome, razmatraju se različiti teorijski okviri u kojima je ovaj problem bio tretiran, počev od marksizma i feminizma, preko studija invaliditeta i socijalne sigurnosti, do humanitarizma. Kako autorka zapaža, sa padom marksističke antropologije, svest u vezi sa „javnim" aspektima brige, koju je ona nekada podigla, praktično je nestala. Današnje prakse nege su uglavnom vezane za rasprave o rodbinskim odnosima, što rezultira time da je značaj brige drugih potcenjen. Na kraju, Tatjana Telen predlaže procesnu konceptualizaciju brige sa fokusom na praksama koje mogu poboljšati naše razumevanje veza i preklapanja između odnosa koji se obično analiziraju unutar različitih sfera društvenog života kao što su, na primer, ekonomija i politika.

Tekst je izvorno objavljen u četvrtom broju časopisa Anthropological theory za 2015. godinu.

Prevela s engleskog Vladana Ilić.
Čitala je Dušica Mijatović.
Urednici ciklusa: Tanja Mijović i Predrag Šarčević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво