Džez

Snimak koncerta Big Benda Severnonemačkog radija (NDR Big Bend) predvođenog dirigentom Geirom Lisneom, zabeležen 14. februara 2018. u Rolf Liberman studiju u Hamburgu.

Geir Lisne je norveški saksofonista, kompozitor i dirigent čiji je rad prevashodno vezan za big bendove. Aktivan je na sceni tokom poslednjih dvadesetak godina, objavljivao je autorske albume za poznatu nemačku etiketu ACT, a učestvovao je u preko 100 produkcija sa velikim orkestrima širom Evrope. Od 2016. godine zaposlen je kao glavni dirigent Big Benda Severnonemačkog radija, jednog od najcenjenijih ansambala ove vrste u Nemačkoj i šire. Ovaj big bend je dugi niz godina unazad poznat po smelim i inovativnim saradnjama sa vedetama savremene američke i evropske džez scene, pa je u tom smislu i saradnja sa Lisneom logičan nastavak njegove programske orijentacije.

Na nastupu u Rolf Liberman studiju u Hamburgu, Lisne je sa ovim orkestrom izveo koncert za saksofon, trombon i big bend. U ulozi solista našli su se saksofonista Kristof Lauer i trombonista Stefan Loterman. Sam Lisne se nadovezuje na big bendovske koncepte po uzoru na Mariju Šnajder ili Karlu Blej – sa osnovom u savremenom džezu, s naglašeno bogato duvačkom sekcijom, i konvencionalnim pristupom u aranžiranju solo deonica. Utoliko je atraktivnost koncerta zasnovana na nadahnuću Lauera i Lotermana, uz dozirane izlete drugih solista unutar big benda.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво