Nova diskografija – „Album godine” u izboru magazina Gramofon

Ovaj ugledni magazin za najbolje izdanje u 2019. godini proglasio je album na kojem francuski pijanista Bertran Šamaju izvodi klavirske koncerte Kamija Sen Sansa. Na ovom albumu, koji je u septembru 2018. godine objavila diskografska kuća Erato, Šamajua prati Nacionalni orkestar Francuskog radija pod upravom Emanuela Krivina.

Kamij Sen Sans je bio prvi veliki francuski kompozitor koji se ozbiljnije posvetio komponovanju klavirskih koncerata. Između 1858. i 1886. napisao je pet dela u ovom žanru, od kojih se jedino Drugi redovno pojavljuje na koncertnim repertoarima širom sveta. Prošle godine, pojavila su se, gotovo istovremeno, dva izdanja sa Sen Sansovim koncertima - album francuskog pijaniste Bertrana Šamajua sa Drugim i Petim, kao i disk kanadskog pijaniste Luja Lortija sa Prvim, Drugim i Četvrtim koncertom ovog autora.

Kritika je odmah prednost dala Šamajuovim interpretacijama, koje su ocenjene kao „šarmantne i sveže". Pored ovih koncerata, Šamaju je na albumu izveo i komade koji će obradovati sve ljubitelje klavirske muzike ovog autora: Mazurku, Alegro Apasionato, Nonšalantni valcer, te Četiri etide, za koje je kritičar magazina Gramofon izjavio da je „najblistavije izvođenje koje je čuo od snimka Alfreda Kortoa iz 1931. godine".

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво