Operska sezona Euroradija 2019/20

Volfgang Amadeus Mocart: Don Đovani

Pratićete snimak opere „Don Đovani” Volfganga Amadeusa Mocarta, koji je zabeležen na predstavi održanoj 8. oktobra u Kraljevskoj operi Kovent garden u Londonu.

Bariton Ervin Šrot tumači naslovnu ulogu, Leporelo je Roberto Taljavini. Malin Bistrem izvodi Donu Anu, Daniel Bele je Don Otavio, dok je Mirto Papatanasiju – Dona Elvira. Mazeta izvodi bas Leon Košavić, dok je Zerlina – Luiz Adler. Ulogu Komtura izvodi bas Petros Magulas. Horom i orkestrom Kraljevske opere rukovodi Hartmut Henhen.

Pratićete obnovu nove režijske postavke Don Đovanija koju je 2014. godine uprava Kovent gardena poverila Kasparu Holtenu. Režiser je dešavanja pomerio u viktorijansko doba, ali je scena modernizovana i tehnologizovana, upotrebom fascinantnih video projekcija Luka Holsa. Ovi video radovi postaju sve apstraktiniji i disonantniji kako se opera odvija, jer oni u stvari predstavljaju unutrašnji svet Don Đovanijevog perverznog uma. Sam kraj opere je rešen tako da amibvialencija biva dodatno naglašena – da li je Don Đovani kažnjen za svoja nedela ili ne ostaje upitno.

Kada se pojavi Komturov duh, na pozornici se projektuju imena ljudi koje je Don Đovani unesrećio. Sama scena je rešena kao spektralni prikaz. Don Đovani je sam, čak i je Leporelo prikazan kao duh. Duhovi njegovih žrtava ga proganjaju. Pojavljuje se Komtur, koji dolazi na obećanu večeru. Pošto ne želi da se pokaje, Don Đovani ostaje izolovan i odbačen. Istovremeno, završni sekstet peva iza scene, dok protagonista osvetljen jakim svetlom ostaje suočen sa sopstvenom savešću. Ovo je onaj najstrašniji pakao, onaj u njegovom sopstvenom umu, koji je sam napravio.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво