Svetske muzičke pozornice - Inauguracioni koncert Kristijana Maćelarua

U večerašnjoj emisiji možete pratiti snimak koncerta Simfonijskog orkestra Zapadnonemačkog radija iz Kelna pod upravom Kristijana Maćelarua na kojem su izvedena dela Gustava Malera, Jerga Vidamna i Antonjina Dvoržaka.

Ovaj koncert, održan 6. septembra u sali Filharmonije u Kelnu, bio je prvi na kojem je rumunski dirigent Kristijan Maćelaru nastupio u ulozi Šefa dirigenta Simfonijskog orkestra Zapadnonemačkog radija iz Kelna. Na ovoj poziciji, koja je njegov prvi stalni angažman na čelu jednog orkestra zadržaće se naredne tri godine. Inače, Maćelaru je rođen u Temišvaru 1980. godine, gde je počeo da uči violinu, a studije je nastavio u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je i stekao diplomu na Univerzitetu u Majamiju. Nakon majstorskih kurseva sa Dejvidom Zinmenom, Rafaelom Fribekom De Burgosom i Oliverom Nasenom, postao je pomoćnik dirigenta Orkestra iz Filadelfije, a kao gostujući dirigent, sa Simfonijskim orkestrom Zapadnonemačkog radija iz Kelna prvi put je nastupio 2017. godine. Dobra saradnja sa ovim ansamblom nastavila se naredne godine, kada je i imenovan za njegovog novog šefa-dirigenta.

Svoj prvi koncert sa ovim orkestrom, Maćelaru je započeo Četvrtom sifmonijom u Ge duru Gustava Malera. Govoreći o značaju muzike ovog kompozitora za njega, Maćelaru je rekao da se „identifikuje sa Malerom jer je on koristio muziku kako bi govorio o životu – kako bi opisao svoju prošlost i odrastanje, ali na način da nas podseti šta nam je svima zajedničko. Svi imamo svoje detinjstvo, sećanja i čežnju ka blaženstvu. To je ono što nas povezuje", zaključuje rumunski dirigent.

U nastavku koncerta izvedena je kompozicija Ples na vulkanu Jerga Vidmana, kao i Te Deum Antonjina Dvoržaka.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво