Direktan prenos

Velika operska tura 2019/20 – Đoakino Rosini: Hermiona

Uživo iz Teatra San Karlo u Napulju prenosimo premijeru, takozvanu prima assoluta, nove produkcije opere „Hermiona” Đoakina Rosinija. U glavnim ulogama nastupiće Andžela Mid kao Hermiona, Tereza Jervolino je Andromaha, Džon Irvin je Pir, Antoninio Siraguza nastupa kao Orest, a Filipo Adami je Pilad. Horom i Orkestrom Teatra San Karlo diriguje Alesandro De Marki.

Između 1818. i 1819. godine u Napulju su predstavljene četiri opere Đoakina Rosinija: Adina, Ričardo i Zoraida, Herimona i Eduardo i Kristina. Priča o ljubavi između Pira i Andromahe bila je i pre toga predmet interesovanja operskih kompozitora, a među najpoznatija dela spadaju ona iz pera Nikola Jomelija (1755) i Antonija Tocija (1765). Rosinijev libretista, Leone Andrea Totola, kao predložak je upotrebio Rasinovu tragediju Andromaha.

Rosinijeva Hermiona bila je inovativna za vreme u kojem je nastala, budući da je kompozitor dodelio veću ulogu orkestru i deklamatornim delovima, te nije bila dobro prihvaćena i ostala je u senci drugih opera ovog slavnog kompozitora sve do obnove interesovanja 1977. godine. Novu, ambicioznu produkciju u Teatru San Karlo režirao je Jakopo Spirei, poznat po lirskom pristupu savremenom teatru, koji je umetnički stasavao uz čuvenog operskog reditelja Grejema Vika radivši kao njegov asistent petnaest godina.

Urednice i voditeljke prenosa Ksenija Stevanović i Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво