Majstori baroka

Predstavićemo ostvarenja Kjare Margarite Kocolani.

Ova italijanska pevačica i kompozitorka doživela je sudbinu poput većine pripadnica milanskog višeg staleža prve polovine 17. veka, koje su usmeravane na odlazak u manastir i zamonašivanje. Rođena je 1602. godine u imućnoj porodici, a muzičko obrazovanje sticala je u manastiru, gde je ostišla sa 18 godina i dodala ime Kjara. Njeno ime pominje se u sačuvanim spisima manastira Svete Radegunde u Milanu, u vezi sa obavezama oko regulisanja muzičkih prava, a navodi se i da je vodila dva hora.

Bez obzira na retke kontakte sa svetom izvan manastirskih zidina, kompozicije Kjare Margarite Kocolani, pratile su tekovine severnoitalijanskih majstora tog doba. Prvu zbirku, koja nažalost nije sačuvana, objavila je 1640. godine, a njene preostale sačuvane kompozicije postavile su je na poziciju vodećih kompozitorki u Milanu, sredinom 17. veka.

U večerašnjoj emisiji predstavićemo motete iz zbirke Duhovni koncerti iz 1642. godine i Psalmi za osam glasova iz 1650. godine. Dela iz starije zbirke napisana su po uzoru na kompozicije Gaspara Kazatija i Đovanija Rovete. Karakterišu ih uzbudljivi i emotivni tekstovi, razrađene melodijske sekvence, upotreba melizama i paralelnih terci. U zbirci iz 1650. nastavila je da razvija pomenute karakteristike, dodajući u Večernjoj službi horove koje je kombinovala sa koncertantno tretiranim solističkim deonicama i duetima.

Autorka emisije Jelena Damjanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво