Gramofonija - Album „Bejzi i Zut“

Reprodukujemo snimke koje su ostvarili pijanista Kaunt Bejzi, saksofonista Zut Sims, kontrabasista Džon Herd i bubnjar Luj Belson. Snimci su objavljeni 1976. godine na ploči produkcijske kuće Pablo rekords.

Producent ove ploče i vlasnik kompanije koja ju je objavila bio je Norman Grenc, jedan od najznačajnijih impresarija i organizatora u svetu džez muzike od sredine četrdesetih do kraja šezdesetih godina. Njegovi počeci se vezuju za posleratnu seriju koncerata "Džez u filharmoniji" koju je pokrenuo sa kapitalom od samo 300 dolara, pozajmljenih nakon izlaska iz vojske. Serija je ubrzo postala hit i obuhvatala više međunarodnih turneja, stekavši veliku popularnost. Grenc je sredinom pedesetih počeo da sarađuje sa kompanijom Merkjuri, a ubrzo je pokrenuo i sopstvenu produkcijsku kuću pod nazivom „Verv rekords", koja je proslavila mnoge džez umetnike kao što su Ela Ficdžerald, Nina Simon, Sten Gec i drugi. Nakon što je prodao lejbl kompaniji Metro Goldvin Mejer, Grenc se preselio u Švajcarsku gde je nastavio sa izdavačkim poduhvatima preko novoosnovane komapnije „Pablo rekords". Ova etiketa je ubrzo postala čuvena po albumima na kojima velikani džeza sviraju u neobičnim, najčešće malim sastavima, a među njima je i album koji večeras emitujemo. Snimci su zabeleženi u Ar-Si-Ej studiju u Njujorku 9. aprila 1975. godine.

Iako je slavu stekao prvenstveno koncertima za različite velike ansamble, uglavnom big bendove i simfonijske orkestre, Norman Grenc je u kompaniji „Pablo rekords" vodio značajno drugačiju uredničku politiku, objavljujući najčešće snimke solista ili malih ansambala sačinjenih od poznatih virtuoza. Kako je sam često isticao, glavni metod rada se sastojao u tome da na snimanje pozove nekoliko zvezda sa kojima se sarađivao u vreme dok je bio producent „Verv rekordsa", uvede ih u studio i snimi rezultat tih sesija. Na taj način je nastao veliki broj ploča koje su do danas stekle kultni status, kao što su serije dueta Oskara Pitersona sa raznim solistima, zatim niz albuma malih ansambala Arta Tejtuma, te legendarni snimci Džoa Pasa sa Elom Ficdžerald. Komapnija je 1987. godine prodata kući „Fantazi rekords", a Grenc je nastavio da u njoj radi sve do smrti 2001. godine.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво