Nova diskografija – Simfonije Franca Šuberta

Predstavljamo snimak sa interpretacijama Simfonijskog orkestra grada Birmingema pod upravom Edvarda Gardnera, koji je početkom februara objavila diskografska kuća Šandouz.

Danas šef dirigent Filharmonije iz Bergena, Edvard Gardner, vratio se za pult Simfonijskog orkestra grada Birmingema kojim je rukovodio od 2011. do 2016. godine, kako bi ostvario još jedan diskografski zapis simfonijske muzike iz perioda romantizma. Nakon uspešne serije simfonija Felika Mendelsona, Gardner i njegov bivši ansambl su objavili prvi tom simfonijskih ostvarenja Franca Šuberta, na kojem se nalaze Simfonije broj 3, broj 5 i broj 8.

Dela koja su objavljena na ovom albumu nastajala su u različitim stvaralačkim periodima autora – od Treće simfonije napisane 1815, i godinu dana kasnije Pete simfonije, do poznate Nedovršene iz 1822. godine u kojoj je kompozitor dostigao sasvim lični i intenzivniji umetnički izraz. Dve ranije simfonije oslanjaju se snažno na rana Betovenova dela, kao i Mocartovski lirizam, koji je posebno prisutan u Petoj simfoniji. Ova rana dela u rukama manje spretnog orkestra i dirigenta često mogu zvučati šablonski, ali se u interpretaciji Edvarda Gardnera i Simfonijskog orkestra grada Birmingema izdvajaju po preciznom fraziranju u pažnji koja je posvećena strukturi stavova i orkestarskim detaljima. Tempa su pokretljiva i čitav tok poseduje prijatan puls, ali bez užurbanosti ili tendencije da se preko nekih detalja „preleće". Ono što i ovaj album iznova potvrđuje jeste upečatljiva razlika između ranih dela i Nedovršene simfonije u kojoj autor pronalazi sopstveni umetnički glas. I u ovom delu Gardner ne odugovlači sa tempima, a orkestar svojim posvećenim izvođenjem pruža jednu privlačnu, pažljivo osmišljenu interpretaciju.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво