Teorijski profili

Karlo Ginzburg: Civilizacija i varvarstvo

U nastavku sedmičnog ciklusa Teorijski profili, posvećenog italijanskom istoričaru Karlu Ginzburgu, profesoru Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA ) i Scuola Normale Superiore u Pizi, do petka, 1. marta, možete slušati autorov tekst „Civilizacija i varvarstvo”.

Da li civilizacija stoji u suprotnosti s varvarstvom ili bi trebalo smatrati da je taj odnos znatno složeniji? I, ako je tako - zašto je tako? Nastojeći da odgovori na ova pitanja, Karlo Ginzburg najpre ukazuje na značaj antičke misli o civilizaciji, varvarstvu i njihovim izukrštanim odnosima, od Herodota do Aristotela, koja je izvršila presudan uticaj na zapadnjačka shvatanja. Potom, on ističe posebno značajnu ulogu koju je, u tom pogledu, odigrao latinski prevod Aristotelove Politike s komentarima Tome Akvinskog. Najzad, u centralnom delu rada, autor se fokusira na čuvenu polemiku o statusu domorodačkog stanovništva Novog sveta, koja je sredinom šesnaestog veka vođena u Valjadolidu između Huana Hinesa de Sepulvede i Bartolomea da Las Kasasa. Učesnici u raspravi pokušali su, između ostalog, da odgovore na pitanje da li su Indijanci uporedivi sa Aristotelovim „prirodnim robovima" i da li je rat protiv njih uporediv s lovom na divlje životinje.

Ogled „Civilizacija i varvarstvo" preuzet je iz 78. broja časopisa Sign System Studies, koji je štampan 2017. godine. Prevod s engleskog: Mirjana Stefanović.

Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво