Razum i osećajnost

Dela za klavir poljskog kompozitora Franćišeka Lesela, jednog od najpoznatijih autora iz ove zemlje pre Frederika Šopena.

Lesel je rođen 1780. godine u Varšavi, ali nije poznato ko su mu bili roditelji. Pretpostavlja se da je bio rođen kao vanbračno dete neke aristokratkinje, koje je potom usvojio Vinćenc Lesel, pijanista i kompozitor zaposlen na dvoru Princa Adama Čartorijskog. Kao devetnaestogodišnjak, Lesel je otišao u Beč kako bi studirao kod Jozefa Hajdna, kod koga je ostao do 1809. godine. U ovom periodu su u Beču predstavljena Leselova dela koja su naišla na dobre reakcije publike, a podjednako uspešan bio je i njegov povratak u Varšavu, gde je izvodio svoje kompozicije i bio aktivan kao muzički direktor Amaterskog muzičkog društva. Početkom dvadesetih godina 19. veka se povukao iz muzičkog života, ali je nastavio da komponuje sve do svoje smrti.

Lesel je bio jedan od najboljih predstavnika stila visoke klasike u Poljskoj, čija je muzika, očekivano, posedovala dosta sličnosti sa delima njegovog učitelja Hajdna - i to po pitanju izbora žanrova, formalnih oblika kompozicija, harmonija i orkestracije.

Klavirske kompozicije ovog autora, koje ćete slušati u večerašnjoj emisiji, poseduju i virtuoznost koja svedoči o tome da je Lesel bio i izvrstan pijanista.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво