Majstori baroka

Članovi vokalnog ansambla Seićento i instrumentalnog ansambla Razgovor instrumenata pod upravom Petera Holmana izvode Koncertantnu misu Frančeska Kavalija.

Većina Kavalijevih crkvenih dela sačuvana je u zbirci Muzika sakre koja je objavljena 1656. godine. Kao i brojne zbirke iz tog doba, započinje obimnijim koncertantnim delom, u ovom slučaju Koncertantnom misom koju ćemo predstaviti u večerašnjoj emisiji, nakon kojeg slede psalmi i himne za večernje službe.

Pretpostavlja se da je Koncertantna misa komponovana za svečanu misu koja je priređena povodom proslave pomirenja Vatikana i Vojvodstva Parme, u crkvi Svetog Marka 1644. godine. Sadrži pet standardnih stavova ordinarijum mise sa dodatim ofertorijumom i prigodnim motetima, kao i instrumentalnim ansamblima. Muzički jezik Frančeska Kavalija u potpunosti se uklapa u tekovine italijanske barokne muzike četrdesetih godina 17. veka. Oslanjao se na Monteverdijeve metode u kreiranju obimnih struktura, koristeći kratke, kontrastirajuće odseke, povezane ritornelima.

Urednica emisije Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво