Muzika viva

Direktan prenos iz Studija 6 – Branko Džinović

U emisiji MUZIKA VIVA iz Studija 6 Radio Beograda direktno prenosimo koncert Branka Džinovića. Naš renomirani harmonikaš izvodi dela Sofije Gubajduline, Juke Tjensua, Džona Kejdža, Džona Zorna i Salvatorea Šarina. Kao gost na koncertu nastupiće violončelista Marko Miletić

Branko Džinović rođen je 1981. godine u Šapcu, a studirao je u klasi profesora Radomira Tomića u Kragujevcu. Master studije završio je na Univerzitetu Anton Brukner u Lincu, a 2017. godine je doktorirao na Univerzitetu u Torontu, u klasi profesora Džozefa Macerola i tako postao prvi harmonikaš iz Srbije koji je završio doktorske izvođačke studije harmonike. Naučni deo rada podrazumevao je istraživanje načina na koji su dijalozi između Sofije Gubajduline, jedne od najznačajnijih savremenih kompozitorki, i poznatih izvođača na harmonici informisali kreaciju i interpretaciju njenih dela.

Džinović je sarađivao sa brojnim eminentnim pedagozima kao što su Teodoro Anceloti, Boris Lenko, Fridrih Lips i drugi. Pored brojnih premijernih izvođenja dela mladih kanadskih autora, sarađivao je sa kompozitorima kao što su Per Nergor, Salvatore Šarino, Filip Leru i Ana Sokolović. Nastupao je sa značajnim imenima improvizovane muzike kao što su Mia Zabelka, Johanes Friš, Sainko Namčilak i Tišon Sori, ali i uglednim kanadskim ansamblima: The Array Ensemble, New Music Concerts, The National Ballet of Canada, kao i Internacionalnim ansamblom za savremenu muziku iz Njujorka (ICE).

Branko Džinović se ostvario i kao autor primenjene muzike za kratke filmove Tata morgana Siniše Vidovića i Tatin ponos Dinka Draganovića. Trenutno živi i radi u Torontu, gde ima status priznatog umetnika. Muzički kritičari navode da njegovo izvođenje karakteriše rafinirano vladanje instrumentom, odlična tehnika i izuzetni sluh za zvučni kolorit kompozicija.

Marko Miletić je osnovne i master studije violončela završio u klasi profesora Imrea Kalmana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde trenutno predaje u zvanju docenta. Tokom 2011. godine usavršavao se na Kolumbus univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama. Nastupao je sa značajnim domaćim ansamblima: Gudači Svetog Đorđa, Vojvođanski simfonijski orkestar, Subotički kamerni orkestar i Kamerata akademika, čiji je umetnički direktor. Kao solista i kamerni muzičar, Miletić je nastupao u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, Belgiji, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

Urednica emisije Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво