Nova diskografija - Elen Grimo: album „Sećanje"

Predstavljamo album „Sećanjeˮ pijanistkinje Elen Grimo koji je objavljen krajem septembra u izdanju diskografske kuće Dojče gramofon.

U pitanju je još jedan kompilacijski kompak-disk, poput njenog izdanja Voda iz 2016. godine, na kojem su dela odabrana prema značenju koja imaju za samu interpretatorku i njihovoj sposobnosti da evociraju neko prošlo vreme, zaboravljene prizore ili osećaje. U programskoj knjižici, Elen Grimo kaže: „ Rečeno je da muzika spasava ono što je izgubljeno. To je prelepa ideja. Ali na neki način, ona čini i mnogo više. Muzika uklanja slojeve vremena kako bi otkrila suštinu iskustva. Trenutni bol, uznemirenost i ushićenje blede; ono što ostaje je osećanje. Osećanje je odjek iskustva u prostoru sećanja. U tom prostoru muzika rezonira u nama samima - dodiruje nas, pokreće nas, približava nas nama samima", zaključuje Elen Grimo.

Album se sastoji od petnaest klavirskih, introspektivnih minijatura autora kao što su Valentin Silvestrov, Klod Debisi, Erik Sati, Frederik Šopen i britanski savremeni autor Nitin Souni, inače njen saradnik i na već pominjanom albumu Voda. Ono što je zajedničko ovim delima jeste prozračnost, iznijansiranost boja i dinamike koja podcrtava pomalo usnulu atmosferu odabranih komada. Iako tehnički i izvođački nisu komadi za koji je potreban interpretativni „tour de force", Elen Grimo im pruža delikatno i emocionalno tumačenje, pokazujući koliko joj svaka od ovih kompozicija i lično znači.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво