Imaginarna edicija

Gi Debor: Komentari o „Društvu spektakla”

U sedmičnom ciklusu IMAGINARNA EDICIJA, od ponedeljka, 22. oktobra, možete pratiti delove iz knjige „Komentari o Društvu spektakla” čiji je autor francuski filozof i pisac Gi Debor. Tekst je preveo Aleksa Golijanin.

Gi Debor napisao je kultnu knjigu Društvo spektakla 1967. godine, prikazavši ono što je, po njegovim rečima, moderni spektakl u suštini već bio: autokratska vladavina tržišne ekonomije, koja je stekla status neodgovornog suvereniteta, kao i skup novih tehnika upravljanja koji prati tu vladavinu. Od nemira iz 1968, koji su u raznim zemljama potrajali narednih nekoliko godina, ni na koji način ne porazivši postojeću društvenu organizaciju, u kojoj su izbili skoro spontano, spektakl je svuda nastavio da jača, odnosno, da se u isto vreme širi na sve strane, do krajnosti, i zgušnjava u svom središtu. „U vreme kada sam započeo kritiku spektakularnog društva, pre svega je bio uočen njen revolucionarni sadržaj, koji je, sasvim prirodno, bio doživljen kao njen najneprijatniji deo", piše Debor. „Kada je reč o samom spektaklu, ponekad su me optuživali da sam ga u celini izmislio, a redovno su mi zamerali da sam se previše zaneo u proceni dubine i jedinstva spektakla, kao i njegovog stvarnog delovanja."

Deborovi Komentari o „Društvu spektakla" objavljeni su 1988. godine. Intrigantni francuski filozof ističe da su ga nedaće vremena primorale da se opet lati pera, ali na nov način. „Neki elementi biće namerno izostavljeni, a plan treba da ostane donekle nejasan. Tu su i neki lažni putokazi, kao pravi znamen ove epohe. Pod uslovom da se, tu i tamo, ubaci poneka stranica, mogao bi se ukazati ukupan smisao: kao što se onome o čemu sporazumi otvoreno govore često dodaju tajne klauzule, ili kao što neki hemijski agensi otkrivaju svoja skrivena svojstva tek kada se spoje s drugima. Ipak, u ovoj kratkoj knjizi, biće previše toga što je, avaj, lako shvatiti", piše Gi Debor.

Tekst čita Aleksandar Božović.
Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво