Gramofonija – Koncertantna dela Stanojla Rajičića

Reprodukovaćemo album sa snimcima koncertantnih ostvarenja Stanojla Rajičića u interpretaciji članova orkestara Radio-televizije Beograd i Zagrebačke filharmonije. Slušaćete koncert za klavir i orkestar broj 3, a zatim i Koncert za fagot, gudački orkestar i klavir sa ploče koju je objavila naša produkcijska kuća 1977. godine.

U okviru serije PGP-a pod nazivom Savremeni domaći kompozitori u kojoj je objavljen Rajičićev album, publikovano je malo dela koncertantnog žanra. Zapravo, ploča koju večeras emitujemo jedina je cela posvećena ovom muzičkom žanru, dok je sa drugih albuma značajno pomenuti Partitu koncečrtante Mihovila Logara i Koncertantne epizode Srđana Hofmana. Samim tim, vinil zauzima posebno mesto u ovoj čuvenoj kolekciji, budući da sadrži i interpretacije istaknutih solista Jurija Bukova i Božidara Tumpeja, koji nisu bili često zastupljeni u našoj diskografiji. Bukov je u tom periodu bio čuven širom Evrope i njegovo prisustvo na albumu svakako privlači pažnju, dok se Tumpejev zapis može smatrati raritetnim, s obzirom na njegov izuzetno skroman diskografski opus.

Jedna od najuočljivjih odlika ove edicije jeste i to što su snimci objavljeni u njoj sačinjeni u različitim okolnostima i sa interpretatorima iz različitih delova SFRJ. To je rezultiralo raznolikošću produkcije, ali je sa druge strane omogućilo uvid u stanje izvođaštva u tadašnjoj zemlji, naročito kada je o savremenoj muzici reč. Tako su se na Rajičićevoj ploči našla tumačenja dvojice solista potpuno različitih izvođačkih koncepcija, u pratnji orkestara među kojima se, takođe, mogu uočiti određene osobenosti u pristupu delu. Dok je Bukovljevo tumačenje zasićeno pijanističkim manirizmima, Tumpejevo viđenje Rajičićevog muzičkog jezika je uzdržanije i sa više fokusa na sadržaju.

Autor emisije Milan Milojković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво