Razum i osećajnost

Klavirska trija Johana Nikolausa Deningera

Ovaj nemački kompozitor rođen je 1743. godine i pripada plejadi danas zaboravljenih autora iz druge polovine 18. veka koji su kao instrumentalisti, kompozitori, ali i organizatori muzičkog života i pedagozi, doprineli cvetanju i širenju stila visoke klasike. Uglavnom angažovani na dvorovima manjih kneževina i kraljevina, ovi umetnici su za sobom ostavljali veliki broj dela, napisanih za potrebe muziciranja u centrima u kojima su bili aktivni, a za većinom je ostalo tek nekoliko štampanih partitura, u kojima su tadašnji izdavači videli potencijal za zaradu, pre svega kroz prodaju muzikalija namenjenih kućnom muziciranju.

Johan Nikolaus Deninger je jedan od takvih autora, koji je bio aktivan u Eringenu, u današnjoj nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Kao i veliki broj muzičara iz Turingije, Deninger je posao potražio na protestantskim dvorovima i u slobodnim gradovima na zapadu Nemačke - najpre u Gaugrevajleru, zatim Bad Hamburgu, da bi 1780. godine preuzeo mesto muzičkog direktora u Eringenu, prestonici Princa Ludviga Fridriha Karla od Hoenloe-Nojštajna. Osim mesta dirigenta dvorskog orkestra - u kojem nije bilo profesionalnih muzičara, već su svirali talentovani dvorski zvaničnici, lokalni diletanti i članovi vojničkih ansambala - Deninger je bio aktivan i kao kantor u protestantskoj crkvi, zadužen za komponovanje i izvođenje crkvene muzike. U Eringenu je Deninger ostao više od trideset godina, podučavajući generacije đaka, izvodeći dela savremenika i tako šireći muzičku kulturu tog doba.

Za ovim autorom je ostalo tek nekoliko instrumentalnih kompozicija, napisanih za male sastave koji uključuju čembalo - instrument koji je i sam rado svirao - ali i sve popularniji fortepijano. Tako ćete u večerašnjoj emisiji čuti Deningerova trija, koja se snažno oslanjaju na slične forme u opusima Hajdna i Mocarta, ali i pokazuju razvoj ovog žanra u poslednjim decenijama 18. veka.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво