Читај ми!

Antologija srpske muzike

Mihovil Logar: svite iz baleta Zlatna ribica i koreografska poema Vesna.

Rođen u Rijeci 1922. godine, Mihovil Logar je studije muzike završio u Pragu na Državnom konzervatorijumu u klasama Karela Boleslava Jiraka i Jozefa Suka. Došavši u Beograd, od 1927. godine radio je kao profesor klavira i teorijskih predmeta u Muzičkoj školi. Godine 1955. postao je redovni profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji, dok se na čelu Udruženja kompozitora Srbije nalazio u periodu od 1956. do 1958. godine.

Na početku emisije slušaćete dve svite iz baleta Zlatna ribica. Ovaj balet u dva čina Logar je komponovao prema libretu Jelene Vajs koja je inspiraciju pronašla u našoj narodnoj bajci.

Prema rečima Vlastimira Peričića, Zlatna ribica se odlikuje specifičnom atmosferom koja je ostvarena živopisnim harmonskim rešenjima i orkestarskim bojama koje su posebno naglašene u fantastičnim, bajkovitim scenama prvog čina poput Igre Zlatne ribice i scene Dolazak sna iz drugog čina. Uz ove gotovo impresionističke boje, Logar kroz narodne igre dočarava i zvuke mediteranskog folklora.

Delo je u originalnoj verziji premijerno predstavljeno na sceni beogradske Opere 11. novembra 1953. godine pod dirigentskom palicom Oskara Danona, dok je za reprizno izvođenje u Skoplju 1958. godine Logar načinio izvesno skraćenje. Naime, za koncertno izvođenje on je oblikovao tri svite koje sadrže sve glavne odlomke baleta.

Drugo delo koje ćete slušati u emisiji je koreografska poema Vesna iz 1931. godine. Kao jedno od nagrađenih dela na konkursu Cvijeta Zuzorić, kompozicija je premijerno izvedena 16. aprila 1935. godine kada je Beogradskom filharmonijom dirigovao Stevan Hristić, dok je Logar svirao klavirsku deonicu.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво