Letnji festivali

Direktan prenos sa Festivala Francuskog radija u Monpeljeu

U subotu, 21. jula, prvi put na našim talasima čućete operu „Kasija” Lea Deliba, njegovo poslednje delo koje je posthumno orkestrirao Žil Masne. Glavne uloge tumače: Veronik Žans kao Kasija, An-Katerin Žije kao Sonja, Nora Gubiš kao Ciganka, Siril Diboa kao Kiril, Aleksandr Diamel kao Grof od Zevale, Reno Deleg kao Kostska, Žan-Garbeil Sen-Marten kao Kolenati, Remi Matju kao Mošku, Anas Segen kao narednik. Hor i Nacionalni orkestar Monpelje-Oksitanije, kao hor Litvanskog radija pod upravom Mihaela Šenevanta.

Iako najpoznatiji po svojoj operi Lakme, kao i baletu Kopelija, Delib je bio uspešan i vrlo plodan, iako danas nedovoljno poznat, stvaralac operske umetnosti. Posle uspeha Lakme, Delib je započeo rad na novoj operi, siže je smešten u Galiciju gde se sukobljavaju seljaci i okolno plemstvo. Možda je ovaj siže posledica i Delibovog puta u Mađarsku, koju je posetio 1885. godine kao član delegacije zajedno sa Žilom Masneom. Na tom putu video je i delove Karpata, a upoznao se i sa čardašem, što je verovatno bila inspiracija da svoju junakinju predstavi kao Ciganku. Inače, sam zaplet je preuzet iz romana Frinko Balaban Leopolda fon Zaher-Mazoha čije prezime je preuzeto kao termin za mazohizam u psihijatriji. Jedino što Kasiju stavlja u poziciju dominantne žene jeste to što je sa jedne strane zavodnica, a sa druge izuzetno okrutna prema seljacima. Ipak, libretisti Anri Mejak (poznat po Karmen) i Filip Žij (koji je pisao Lakme), uspevaju da naprave kompleksni ljubavni četvorougao uvođenjem lika verne Sonje.

Siže opere:

U podnožju Karpata, mlada Ciganka Kasija u vezi je sa Kirilom, pre nego što ga napusti zbog Grofa od Zevale, koji upravlja ovim predelom. Grof primorava mladića da stupi u vojnu službu. Dve godine kasnije, po povrataku, Kiril nailazi na svog oca koji živi u nemaštini zbog grofove tiranije, a sreće i Sonju koja nije prestala da voli svog druga iz detinjstva. Mladić zato započinje seljačku bunu protiv grofa i grofice Kasije, čija okrutnost ne zaostaje za onom njenog muža. Ipak, u odsutnom trenutku spašava je od linča svetine. Ona pokušava da ponovo osvoji svog starog ljubavnika ali je Kiril odbija. Kasija na kraju umire.

Urednice prenosa: Irina Maksimović i Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво