Letnji festivali – Direktan prenos

Otvaranje Festivala u Šlezvig-Holštajnu 2018

Iz Muzičko-kongresne dvorane u Libeku, direktno prenosimo svečano otvaranje festivala na kojem će nastupiti violončelistkinja Sol Gabeta i Elbska filharmonija Severnonemačkog radija pod upravom Kristofa Ešenbaha. Na programu su dela Roberta Šumana, Edvarda Elgara i Hektora Berlioza.

Muzički festival u Šlezvig-Holštajnu jedan je od najvećih i najpoznatijih festivala klasične muzike u Evropi. Svake godine, tokom gotovo dva letnja meseca, muzički program festivala realizuje se u crkvama, zamkovima, koncertnim dvoranama, na imanjima i u vilama širom ove severno-nemačke savezne republike. Ovogodišnji program je koncipiran oko stvaralaštva Roberta Šumana, a umetnik u fokusu biće klarinetistkinja Sabine Mejer. Takođe, biće obeležena i stota godišnjica od rođenja Leonarda Bernstajna, osnivača Festivalskog orkestra Šlezvig-Holštajn.

Gosti festivala biće i istaknuti solisti kao što su Jonas Kaufman, Andraš Šif i Ana Netrebko kao i ansambli: Artemis kvartet, Baltazar-Nojman Hor i Ansambl, nemačka kamerna filharmonija iz Bremena i vokalni sastav King's Singers. Publika će moći da uživa i u nastupima poznatih dirigenata kao što su Antonio Papano, Tomas Hengelbrok i Pavo Jervi.

Argentinska umetnica francusko-ruskog porekla, Sol Gabeta, rođena je 1981. godine, a prve poduke iz muzike stekla je pohađajući časove violončela i violine. Opredelivši se za violončelo, posle studija sa Leom Violom u Buenos Airesu, školovanje je nastavila u Madridu i Berlinu. Za vreme studija učestvovala je na više međunarodnih konkursa na kojima se istakla kao jedan od najperspektivnijih mladih violončelista. Među uspesima koje je postigla ističu se nagrada za najbolju muzičku interpretaciju na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi, nagrade na takmičenju Mstislav Rostropovič, kao i na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Mihnenu. Njen obiman repertoar obuhvata literaturu za violončelo u rasponu od baroka, do savremenih kompozicija pisanih za ovaj instrument.

Urednice prenosa Jelena Damjanović i Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво