Vek harmonike

Orkestar harmonika Kragujevac: album „Pad Berlina”

Predstavićemo album „Pad Berlina” Orkestra harmonika iz Kragujevca. Ovo izdanje jedno je od dva izabrana na konkursu u okviru projekta Studentskog kulturnog centra Kragujevac, a objavljeno je 2017. godine.

Orkestar harmonika Kragujevac nazivaju jednim od najboljih svetskih orkestara akordeonista u sferi ozbiljne muzike. Čine ga najuspešniji učenici Srednje muzičke škole „Dr Miloje Milojević", profesori ove škole i studenti Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Orkestru se pridružuju i umetnici na drugim instrumentima, što dodatno obogaćuje kreativni stvaralački proces i otvara širokok prostor za sticanje profesionalnih umetničkih iskustava. Njihov repertoar obuhvata širok spektar stilova i žanrova, od dela klasične, simfonijske do savremene i filmske muzike.

Orkestar harmonika Srednje muzičke škole „Dr Miloje Milojević" iz Kragujevca osnovan je 1989. godine, na inicijativu profesora harmonike i dirigenta Vojina Vasovića. Od 1997. godine rukovođenje orkestrom preuzima profesor Predrag Kostović, a već naredne, 1998. godine, orkestar izvodi nekoliko koncerata u Nemačkoj. Posle više nastupa u Srbiji, slede učešća i nagrade na festivalu u Kastelfidardu u Italiji. Od 2009. vođenje orkestra preuzima profesor harmonike Bojan Špica. U ovom periodu, najveći uspeh orkestra je prva nagrada na republičkom takmičenju u Beogradu 2013, i prva nagrada u svim orkestarskim kategorijama na 39. Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli.

U poslednjih četrdeset godina, učenici odseka za harmoniku škole „Dr Miloje Milojević" osvojili su preko hiljadu nagrada na prestižnim svetskim takmičenjima. Neki od učenika srednje muzičke škole danas su uspešni i eminentni pedagozi: Radomir Tomić, Vojin Vasović, Zoran Rakić, Miljan Bjeletić, Predrag Janković i drugi. Takođe, bivši učenici ove škole danas su afirmisani svetski umetnici poput Snežane Nešić, Zorana Božanića, Nikole Pekovića, Vladimira Blagojevića, Miloša Milivojevića, Miloša Todorovskog, Slobodana Šarčevića, ali i kulturni delatnici: Tatjana Lukić, Nenad Bogdanović i Aleksandar Milojević.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво