Majstori baroka

U emisiji MAJSTORI BAROKA pratićete snimak nastupa ansambla „Danidin konsort” koji predvodi Džon Bat, sa koncerta koji je održan 20. avgusta 2017. godine u okviru festivala Proms, u Rojal Albert Holu. Na programu je bila Pasija po Jovanu Johana Sebastijana Baha.

Na ovom koncertu, koji je zapravo bio deo obeležavanja pet vekova postojanja protestantizma, Džon Bat i Danidin Konsort prvi put su nastupili na Proms festivalu, izvodeći jednu od dve sačuvane pasije Johana Sebastijana Baha.

Pasija po Jovanu komponovana je 1724. godine, ubrzo nakon što je Bah postavljen na mesto kantora crkve Svetog Tome u Lajpcigu. Iste godine je i premijerno izvedena, u drugoj lajpciškoj bogomolji, crkvi Svetog Nikole. Deo teksta preuzet je iz 18. i 19. poglavlja Jevanđelja po Jovanu o stradanju Isusovom, iz Luterovog prevoda Bibilije. Ovaj tekst se pre svega nalazi u deonici tenora, odnosno Jevanđeliste, dok je poreklo preostalih poetskih tekstova ostalo nepoznato. Pasija je napisana u dva dela, a izvođački ansambl čini grupa solista, četvoroglasni hor, gudači i baso kontinuo, a instrumentarijum je, radi lepšeg kolirita, obogaćen lautom, violom d' amore i violom da gamba iako su u to vreme već bili instrumenti koji su izlazili iz mode.

Ansambl Danidin konsort osnovan je 1996. godine, a od 2003. uspešno ga prevodi čembalista i dirigent Džon Bat. Jedan je od vodećih škotskih baroknih ansambala, a nastupao je na mnogim evropskim i svetskim pozornicama. Njihovu intepretaciju Pasije po Jovanu Johana Sebastijana Baha kritičari opisuju kao živopisnu bez preterivanja u njenoj dramatičnosti, prirodnu i emocionalno iskrenu, i toliko uverljivu da nas vraća u vreme kada je ovo delo prvi put izvedeno. Na samom početku čućete jedan od najsanažnijih uvodnih horova u istoriji muzika u kojoj ceo ansambl intonira reč Her - Gospode.

Autor emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво