Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na knjigu „Nova srpska drama 2007–2015”, koju je priredio Zoran Đerić, a izdavač je Sterijino pozorje iz Novog Sada.

U Knjizi Nova srpska drama 2007-2015 sabrana su dela nagrađena na Konkursu za savremeni domaći dramski tekst koji svake godine organizuje Sterijino pozorje. Priređivač zbornika, Zoran Đerić, i autorka predgovora, Marina Milivojević Mađarev, ovom knjigom su načinili svojevrstan nastavak prethodno publikovane dvotomne antologije Predsmrtna mladost i Istorija i iluzija, koju su takođe za Sterijino pozorje priredili Vesna Jezerkić i Svetislav Jovanov. Veza između ovih izdanja je posledica istrajnih napora Sterijinog pozorja da afirmiše aktuelno domaće dramsko stvaralaštvo i približi naše autore ovdašnjim pozorišnim scenama.

U zbirci Nova srpska drama 2007-2015 nalaze se dramski tekstovi: Maje Pelević Možda smo mi Miki Maus (nagrađen 2007. godine), Filipa Vujoševića Ronalde, razumi me i Branislave Ilić Telo (oba nagrađena 2008), te Petra Mihajlovića Radnička hronika (2009), Saše Večanskog Reciklirani zločin (2010), Vojislava Savića Odlazak u krasni (2011), Ljubiše Vićanovića Nečiste sile (2013), Olge Dimitrijević Kako je dobro videti te opet (2014) i Božidara Kneževića Ilustrovana enciklopedija nestajanja (2015).

Po rečima Aleksandra Milosavljevića: „ova dramska dela svedoče o bogatstvu tema i raznovrsnosti literarno-dramskih postupaka, o spisateljskoj zrelosti onih mlađih, ali i o unutrašnjem razvoju dramskog rukopisa onih nešto starijih, koji su već poznati teatarskoj javnosti. Nova srpska drama, dakle, potvrđuje da savremenih pisaca ovde i te kako ima, da kod nas postoji neprekinut kontinuitet dramskog stvaralaštva, ali nudi i priliku za promišljanje veza koje postoje između različitih naraštaja dramskih pisaca, otvara prostore za analizu odnosa pojedinih dramatičara prema pojavama koje na različite načine definišu ovdašnje društvo i relacija koje se unutar njega uspostavljaju. U isti mah, dabome, istraživači ali i pažljiviji čitaoci, steći će priliku da indirektno sagledaju i kakvo je to naše društvo".

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво