Filozofija medija

Mediji i alternativa – Divna Vuksanović i Dragan Ćalović

Uvodno izlaganje Divne Vuksanović „Filozofija medija: mediji i alternativa” koje je zabeleženo na istoimenom skupu nedavno održanom u Jagodini, kao i saopštenje Dragana Ćalovića „O alternativnoj medijasferi”, možete slušati u okviru ciklusa NAUČNI SKUPOVI.

Divna Vuksanović problematizuje odnos savremenih medija i alternative, odnosno „drugosti", sagledane iz dvostruke vizure filozofskog reflektovanja. Na opštem planu istraživanja, preispituje se mogućnost alternativne, odnosno izvanmedijske egzistencije, u dobu koje se definiše kao „medijacentrično". Referišući na eru preovladavanja medijske kulture u odnosu na sve druge vidove egzistencije u kulturi, Vuksanović traga za alternativnim, različitim modusima egzistencije, koji bi bili u kritičkom odnosu i konstantnom otporu prema vladajućoj kulturi. Deo njenog izlaganja bavi se alternativnim medijima u doslovnom smislu reči - tj. onim medijima koji deluju izvan sistema tzv. mejnstrim medija, kao što su: disidentski, radikalni, gerilski, subverzivni, piratski, progesivni, aktivistički, anarhistički, i drugi slični oblici savremenog medijskog delovanja. Sva ova preispitivanja spadaju u oblast filozofsko-medijskih istraživanja koncepta „alternative" i medijske „drugosti".

Dragan Ćalović u svom saopštenju govori o alternativnoj medijasferi koja je shvaćena kao specifična kritička medijasfera izvan uticaja mejnstrim medija. Razumevanje ove specifične medijasfere dovedeno je u vezu sa razumevanjem alternativne javne sfere. Ćalović nudi odgovore na sledeća pitanja: Šta je ono što alternativnu medijasferu čini alternativnom? Šta bi alternativna medijasfera uopšte mogla biti? Da li nam je alternativna medijasfera potrebna, i ako jeste, kakva? Autor razvija stav da bi razvoj alternativne medijasfere morao biti doveden u vezu sa širim vizijama alternativnog društva.

Urednica Olivera Nušić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво