Naučni skupovi

Pravni poredak NDH – izlaganje Marka Davinića

U emisiji „Tribine“, u sredu, 30. avgusta, možete pratiti izlaganje Marka Davinića „Pravno ustrojstvo i delovanje vojnih i policijskih snaga NDH“. Snimak je zabeležen na konferenciji „Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske“ koja je nedavno održana na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Marko Davinić u svom izlaganju ističe da se nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske na osnovu većeg broja pravnih propisa odmah pristupilo formiranju njenih vojnih i policijskih snaga. Domobranske jedinice predstavljale su regularnu vojsku, koja je nastala na tekovinama austro-ugarske vojne tradicije.

S druge strane, Ustaška vojnica podrazumevala je vojničko krilo ustaškog pokreta i razvila se iz relativno malog jezgra emigranata, koji su se vratili u zemlju nakon sloma Kraljevine Jugoslavije. Na granici vojnih i policijskih snaga, nalazilo se Oružništvo (žandarmerija), koje je propisima definisano kao vojnički ustrojeno stražarstvo. Pored njih, deo oružanih snaga NDH predstavljale su i legionarske jedinice.

Uporedo sa vojnim jedinicama, razvijao se i policijsko-obaveštajni aparat nove države. Davinić smatra da je osnovni problem tokom postojanja Nezavisne Države Hrvatske upravo predstavljalo postojanje paralelnih struktura koje je bilo evidentno kako u vojnim, tako i u policijskim snagama.

Urednica Olivera Nušić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво