Vek harmonike

Reprodukujemo koncert „Nova srpska muzika za harmoniku” koji je održan 19. novembra 2016. godine u Svečanoj sali Udruženja kompozitora Srbije.

Nova srpska muzika za harmoniku je projekat kojim su članovi Udruženja građana „Eufonija” iz Novog Sada, koji čine diplomirani akordeonisti, želeli da podstaknu stvaranje domaće literature za harmoniku i ansamble i time utiču na formiranje novih sastava.

Na koncertu u Svečanoj sali Udruženja kompozitora Srbije izvedena su ostvarenja mladih autora koji su osvojili nagrade na prvom Eufonijinom konkursu za nova dela za harmoniku. Prvo ćete čuti kompoziciju koja je osvojila treće mesto na pomenutom konkursu. To je ostvarenje pod nazivom It's not what it looks like Milana Perišića, koji je trenutno na master studijama kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Odmah zatim, slušaćete i kompoziciju pod nazivom 7 Tracks za dve harmonike Svetozara Nešića, kao i ostvarenje Jednom sam negde čuo za gudački kvartet, klarinet i harmoniku Lazara Đorđevića. Ova kompozicija osvojila je prvu nagradu na konkursu Udruženja građana Eufonija za nova dela za harmoniku i ansamble sa harmonikom. Đorđević je trenutno na doktoriskim studijama kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koje je upisao kao najmlađi doktorand tog odseka. Kompoziciju Jednom sam negde čuo izvode Darko Dimitrijević – harmonika, Vasa Vučković – klarinet i gudački kvartet TAJJ, pod upravom Gorana Penića.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво