Operska sezona Euroradija 2015/2016

Vinčenco Belini: Puritanci

U večerašnjoj emisiji čućete snimak opere Puritanci Vinčenca Belinija, zabeležen na predstavi održanoj 14. jula u Teatru Real u Madridu.

Glavne uloge tumače: Havijer Kamarena kao Arturo Talbot, Diana Damrau kao Elvira, Ludovik Tezije kao Rikardo Fort, Nikola Teste kao Đorđo Valton, Mikloš Šebašćen kao Gvaltijero Valton, Antonio Lozano kao Burno Robertson i Analiza Stropa kao kraljica Anrijeta od Francuske. Horom i orkestrom Teatra Real diriguje Evelino Pido.

U originalnoj podeli, na premijeri Puritanaca u Italjanskom teatru u Parizu 1835. godine, pevali su slavni pevači tog doba: Đulija Grizi kao Elvira, Đovani Batista Rubini kao Arturo, Antonio Tamburini kao Rikardo i Luiđi Lablaš kao Đorđo, koji su kolektivno postali poznati kao Puritanski kvartet. U maju iste godine delo je postavljeno u Londonu i tom prilikom, ovaj pevački ansambl izveo je najpoznatije numere iz opere na privatnom koncertu povodom rođendana tada šesnaestogodišnje princeze Viktorije. Buduća britanska kraljica će se celog života sećati ovog događaja nazivajući pevače ti dragi Puritanci. Posle londonske premijere, Evropu je zahvatila „puritanska“ groznica: opera se izvodila posvuda, a njene melodije su se mogle čuti na ulici, na verglima, u brojnim klavirskim parafrazama. Jedna od najpoznatijih izvođačica uloge Elvire u to doba je bila buduća Verdijeva supruga Đuzepina Streponi, a takođe je zabeleženo da su ovu rolu uspešno pevale majka i ćerka – Katerina Barili-Pati i slavna Adelina Pati. Inače ovo delo u mnogim elementima nagoveštava Verdija, i da nije bilo prerane Belinijeve smrti, samo osam meseci posle premijere, operska umetnost bi, možda, izgledala drugačije. Jedan od vrhunaca Puritanaca je scena Elvirinog ludila u drugom činu, koja je svojom realističnošću i muzičkom snagom takmac Doncetijevoj Lučiji od Lamermura.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво