Perspektive

Mikel Torup: Neprijateljstvo

U ciklusu PERSPEKTIVE, koji emitujemo četvrtkom, možete slušati delove knjige danskog filozofa Mikela Torupa „Neprijateljstvo”, koja je objavljena 2013. godine. Sa danskog jezika preveo Predrag Crnković.

Danski filozof Mikel Torup poznat je po tome što i o najtežim temama uspeva da progovori na pitak način. Neprijateljstvo je velika tema političke filozofije koja opseda filozofe od Platona do Mišela Fukoa. Tu istoriju Torup poznaje odlično, a prilazi joj iz ponešto izmeštenog ugla, kroz primere iz popularne kulture, da bi nas, kako tekst odmiče, uvodio u temu i razvijao teži pojmovni aparat.

Podnaslovi njegove knjige poput "Od ograde do holokausta", "Tabu neprijateljstva", "Neprijatelj u tvome umu", sugerišu odmak od "tvrdog" akademskog pristupa, ali Torup, zapravo, vrlo ozbiljno obrađuje ovu tešku i važnu temu. Utoliko je jedna od njegovih značajnih teza da neprijateljstvo nije puka objektivna kategorija, da se neprijatelji ne rađaju kao takvi, ali nije ni samo iznišljotina našeg uma, već je neprijatelj konstitutivna konstrukcija kako za političku, tako i pojedinačnu sferu.
Torupovu knjigu objaviće "Albatros Plus" iz Beograda.

Priredio Ivan Milenković
Čita Marica Milčanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво