Нова дискографија – Квартет Ебен: Бетовен око света

Представљамо најновији албум квартета Ебен са прва два „Разумовски квартета” Лудвига ван Бетовена, који је пре месец дана објавила дискографска кућа Ерато.

Како се ближи 2020. година, у којој ће музички свет обележити 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, појављује се све више издања посвећених новим интерпретацијама дела овог аутора, од којих су многа концептуално замишљена и представљају дугорочне пројекте којима се жели на нов начин осветлити ова добро позната музичка литература. Један од оваквих подухвата је и пројекат „Бетовен око света" Квартета Ебен, који ће обухватити турнеју овог француског ансамбла у двадесет једној земљи широм света и истовремено обежити двадесет година уметничког рада.

Према речима чланова квартета Ебен, идеја о овом пројекту се родила 2014. године када су добили позив да изведу свих шеснаест Бетовенових квартета у Карнеги холу у Њујорку током 2020. Позивница их је инспирисала да музику овог аутора не изведу не само у Њујорку, већ широм света, по њиховим речима као „оду радости човечанству".

Током ове турнеје, планирано је да квартет забележи седам живих наступа у Бечу, Филаделфији, Токију, Сао Паулу, Мелбурну, Најробију и Паризу, које ће потом објавити дискографска кућа Ерато. Први од ових снимака, објављен је пре тачно месец дана и на њему се налазе снимци Бетовенових Гудачких квартета опус 59 број 1 и број 2, односно прва два „Разумовски квартета" овог аутора, забележена у бечком Концертхаусу у јуну ове године.

У емисији ћемо представити први од ова два квартета, који је познат по високим интерпретативним захтевима. Квартет Ебен пружа оригинално и ангажовано тумачење ове партитуре, са сведенијом употребом вибрата, која њиховој интерпретацији пружа већу лакоћу и непосредност. То је уочљиво у првој теми, као и развојном делу првог става, док Скерцо илуструје способност овог ансамбла да изведе брзе промене динамике, расположења и артикулације. Финални став, са такозваном „руском темом" коју Бетовен представља у различитим видовима, са богатством разраде и расположења, заокружује калеидоскоп различитих интерпретативних поступака којима се квартет Ебен представља као један од узбудљивијих тумача Бетовенових познатих партитура.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво