Концерт Крагујевачког оркестра

Емитујемо снимак концерта под називом „Хармонија међу нама” Крагујевачког оркестра, који је под управом Немање Митрашевића одржан 2. децембра прошле године у Холу Друге крагујевачке гимназије

На почетку ћете чути како су ови уметници извели две Бетовенове Увертире: Кориолан и Егмонт.

Увертиру Кориолан опус 62 Бетовен је написао на адаптацију бечког писца и песника Хајнриха Јозефа фон Колина Шекспирове истоимене трагедије о римском генералу.

Сценски комад Егмонт опус 84 написан је за истоимену трагедију Јохана Волфганга Гетеа из 1787. године. Интегрална сценска музика сачињена је из Увертире, низа минијатура за сопран, наратора и симфонијски оркестар, и завршне Свечане симфоније. Егмонт се заснива на Гетеовој интерпретацији историјске фигуре холандског принца из 16. века, који је био херој борбе против деспотске владавине Војводе од Албе. Снажна и експресивна Увертира, компонована 1809. године, једно је од последњих дела Бетовенове средње стваралачке фазе, а по примењеним композиционим средствима блиска је Петој симфонији завршеној две године раније. Увертира Егмонт се често изводи као самостални комад и на репертоарима је бројних симфонијских оркестара.

До краја емисије, са овог концерта, слушаћете још и Недовршену симфонију Франца Шуберта.

Немања Митрашевић рођен је у Крагујевцу, а дириговање је завршио на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Даринке Матић Маровић, након чега је постдипломске студије похађао код маестра Уроша Лајовица у Бечу. У Србији је наступао са Београдском филхармонијом и Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије. Митрашевић има значајну улогу у креирању и развоју крагујевачке сцене класичне музике, а један је од иницијатора и оснивача гудачког оркестра Шлезингер, као и оснивач и диригент Крагујевачког оркестра.

Уредница емисије Марија Вуковић




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво