Век хармонике

Албум „Дела за кларинет и хармонику” Уроша Ројка и Луке Јухарта

Албум „Дела за кларинет и хармонику” Уроша Ројка и Луке Јухарта, који је у новембру 2018. године објавила немачка издавачка кућа NEOS. На овом издању налазе се композиције Ирис тер Шипхорст, Уроша Ројка и Луке Јухарта.

На почетку емисије чућете остварење под називом VOX Уроша Ројка из 2001. године, а потом и композицију Unleashed Луке Јухарта из 2015. године. Композиција Unleashed приказује пре свега врхунски таленат и виртоузитет аутора који важи за једног од набољих европских и светских хармоникаша. Ово дело је настало у интеракцији са кларинтеристом и композитором Урошем Ројком коме је и посвећено, те се чак изводи и као други став Ројкове композиције VOX. Инспирисано је стиховима словеначког песника Сречка Косовела, односно његовим делом Моја песма које почиње речима „Моја песма је експлозија, дивља раздраганост. Дис-хармонија”. Дело Unleashed је уврштено међу препоручене композиције Међунароног Рострума композитора прошле године.

Следи остварење Минијатуре немачке композиторке Ирис тер Шипхорст. Како ауторка каже, одувек је била фасцинирана Шумановим делима, њиховом формом и кратким експресивним фрагментима, тако да је ова „стара љубав била директна инспирација за Минијатуре".

До краја емисије ВЕК ХАРМОНИКЕ слушаћете остварење под називом Квази неолибераменте Уроша Ројка из 2016. године.

Ројко је чувени словеначки композитор и кларинетиста, а од 1995. године и професор композиције на Музичкој академији у Љубљани. Добитник је великог броја признања међу којима су награде фестивала: Албан Берг у Бечу, Премио Еуропа у Риму, награда музичке недеље Гаудеамус у Амстердаму, као и највиших словеначких признања. Његова дела изводе се на многим реномираним фестивалима савремене музике, као и на најпознатијим сценама широм света. Компоновао је бројна оркестарска дела, камерну, солистичку, сценску и електроакустичку музику.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво