Нова дискографија – Дела Џона Адамса

Представљамо албум са музиком Џона Адамса у извођењу Дорског гудачког квартета и Краљевског шкотског национални оркестра под управом Питера Унђана, који је недавно објавила дискoграфска кућа Шандоуз.

Краљевски шкотски национални оркестар и Питер Унђан су већ објавили похвалама овенчане снимке Адамсове Симофније Доктор Атомик и композиције Harmonielehre, тако да им је писмо овог америчког аутора добро познато. На најновијем издању су се одлучили за дело Апсолутна шала које је написано за обележавање стогодишњице Симфонијског оркестра Сан Франциска, који је дело и премијерно извео под управом Мајкла Тилсона Томаса, као и Наивне и сентименталне валцере, посвећене Еса-Пеки Салонену.

Док су Наивни и сентиментални валцери убрзо по премијери били означени као једно од најзначајнијих Адамсових оркестарских дела, композиција Апсолутна шала за гудачки квартет и оркестар наишла је на подељене оцене критике. Прва верзија написана 2011, и премијерно изведена 2012. године, критикована је због „хиперкативности... и густо наслаганих текстура", као и због самог извођачког састава у којем је један велики и наметљив а други интимнији и звучно хомоген. Ревидирана верзија која је настала убрзо после премијере и у којој је готово у потпуности измењен први став добила је позитивније критике. Сам Адамс дело је описао као „колосални двадесетпетоминутни скерцо у којем узимам фрагменте Бетовенове музике и подвргавам их мојим особеним техникама развоја".

Питер Унђан и Краљевски шкотски национални оркестар одабрали су управо ове композиције како би заокружили годину у којој прослављају 125. годишњицу оркестра, као и завршну сезону током које ће се овај диригент налазити на месту Музичког директора ансамбла. Њихови гости на овом албуму су чланови Дорског квартета који важи за један од најуспешнијих камерних ансамбала у Великој Британији, који су својим виртуозним извођењем допринели добром утиску који овај албум оставља.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво