Токови поезије

Клаудија Ранкин: Грађанин – Америчка лирска песма

У циклусу ТОКОВИ ПОЕЗИЈЕ, од понедељка, 12. новембра, можете слушати одабране делове из књиге „Грађанин – Америчка лирска песма” америчке песникиње Клаудије Ранкин у преводу Алена Бешића.

Овај текст у себи спаја елементе поезије, прозе и критичке теорије, уједињење око теме системског расизма који Афроамериканци и људи друге боје коже трпе свакодневно на нивоу језика, поступака, гестова и слика. Књига је добила више награда попут Књижевне награде Лос Анђелес Тајмса, Националне награде Удружења књижевних критичара за поезију за 2015. годину, Open Book награде PEN-а, као и награде Т. С. Елиот. Грађанин - Америчка лирска песма је једина књига поезије која се нашла на бестселер листи Њујорк Тајмса.

Клаудија Ранкин је рођена 1963. године у Кингстону, на Јамајки, а образовала се на Вилијемс колеџу и Универзитету Колумбија у Њујорку. Написала је велики број есеја за водеће америчке књижевне часописе и новине попут Њујорк Тајмса, а такође се окушала и као списатељица драмских комада. Заједно са Лизом Сјуел уређује антологију Америчке песнкиње у 21. веку - Тамо где лирика сусреће језик. Од 2018. године делује као професор поезије на Универзитету Јејл. Песник Марк Доти је за њено дело рекао: „Формално инвентивне песме Клаудије Ранкин испитују различите типове границе: варљиву границу између поезије и прозе, између речи и визуелне слике, између тога како је бити субјект и начина на које смо дефинисани „споља" нашом бојом коже, економским разлозима и глобалном корпоративном културом".

Чита Весна Бујошевић
Уредници Ксенија Стевановић и Предраг Шарчевић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво