Имагинарна едиција

Ги Дебор: Коментари о „Друштву спектакла”

У седмичном циклусу ИМАГИНАРНА ЕДИЦИЈА, од понедељка, 22. октобра, можете пратити делове из књиге „Коментари о Друштву спектакла” чији је аутор француски филозоф и писац Ги Дебор. Текст је превео Алекса Голијанин.

Ги Дебор написао је култну књигу Друштво спектакла 1967. године, приказавши оно што је, по његовим речима, модерни спектакл у суштини већ био: аутократска владавина тржишне економије, која је стекла статус неодговорног суверенитета, као и скуп нових техника управљања који прати ту владавину. Од немира из 1968, који су у разним земљама потрајали наредних неколико година, ни на који начин не поразивши постојећу друштвену организацију, у којој су избили скоро спонтано, спектакл је свуда наставио да јача, односно, да се у исто време шири на све стране, до крајности, и згушњава у свом средишту. „У време када сам започео критику спектакуларног друштва, пре свега је био уочен њен револуционарни садржај, који је, сасвим природно, био доживљен као њен најнепријатнији део", пише Дебор. „Када је реч о самом спектаклу, понекад су ме оптуживали да сам га у целини измислио, а редовно су ми замерали да сам се превише занео у процени дубине и јединства спектакла, као и његовог стварног деловања."

Деборови Коментари о „Друштву спектакла" објављени су 1988. године. Интригантни француски филозоф истиче да су га недаће времена приморале да се опет лати пера, али на нов начин. „Неки елементи биће намерно изостављени, а план треба да остане донекле нејасан. Ту су и неки лажни путокази, као прави знамен ове епохе. Под условом да се, ту и тамо, убаци понека страница, могао би се указати укупан смисао: као што се ономе о чему споразуми отворено говоре често додају тајне клаузуле, или као што неки хемијски агенси откривају своја скривена својства тек када се споје с другима. Ипак, у овој краткој књизи, биће превише тога што је, авај, лако схватити", пише Ги Дебор.

Текст чита Александар Божовић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво