Електронски студио уживо

У емисији ћете чути живи наступ немачког уметника Роберта Липока остварен на уређају EMS Synthi 100. Липок је овог месеца резиденцијални уметник Електронског студија уз подршку Гете института из Београда (Goethe-Instititut).

Роберт Липок је рођен 1966. године у Берлину, где већ више од три деценије после завршене уметничке академије ради као музичар, продуцент, визуелни уметник, сценограф и аутор инсталација. Члан је уз Стефана Шнајдера и брата Роналда Липока, утицајног електро-рок састава To Rococo Rot који је био активан од 1995. до 2014. године.

У емисији ћемо, пoред Липоковог рада у Електронском студију, чути и кратки разоговор који је са њим водила композиторка Светлана Мараш.

EMS Synthi 100 је легендарни синтетизер звука који се налази у Електронском студију Радио Београда од његовог оснивања, проистеклог из залагања Владана Радовановић и Пола Пињона. Овај инструмент, који је један од тридест изграђених примерака уопште, од којих је већина у нефункционалном стању, заштитио је Музеј науке и технике као културно наслеђе. EMS Synthi 100 је јединствен инструмент те врсте - аналогни синтетизер звука, дизајниран 70-их година прошлог века. Као један од најсложенијих, али и најуспешнијих инструмената своје врсте, и дан данас привлачи пажњу међународне музичке заједнице и уједно представља ретко национално благо. Поправка инструмента после више од две деценије некоришћења, у септембру 2017. године, сигнал је новог почетка Електронског студија и његовог осавремењивања.

Уредница емисије Ксенија Стевановић




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво